nedelja, 14. avgust 2016

Mrzli kraji

Ko se poletje razdaja z vročino in sončni žarki iščejo pot do zadnjega atoma v nas, naši okolici, je čas za pobeg. Tja, kjer toplota ne drsi po telesu, ujeta v gravitacijski zakon. Bloška planota in tja proti Babnemu Polju. Gledati, kje je hladneje. Jutranji zrak je valoval mimo naju, ko sva se spuščala proti Bloški Polici. 
Pusti grad in njegovi pekoči stražarji
In nadaljevala naprej, do Loža in njegovega gradu, pustega menda. Tam sva se razgledala, nato pa že pustila, da so se kolesa vrtela naprej, proti Kozarišču in gradu Snežnik. Pa se nisva pustila pretentati množici glasnih oglednikov, nadaljevala sva do kraja prav blizu, mirnega in tihega. Izvir Obrha. 
Snežnik
Voda je stala v jezercu, skoraj bolj mlakuži, padlo drevo jo je čuvalo. Skozi deželo, ki ji kraljujejo medvedi, sva valovala, gozdovi so naju obdajali. Najina pot se je iztekla na travnike, polje. Babno. Po klepetu s policistom z druge strani sva pri Prezidu naredila postanek. 
Izvir Obrha
Ob kapelici, na razglednem mestu. Menda so v bližini tudi energetske točke. Ali so nama dale prav te moč, da sva brez težav odbrzela mimo značilne babe na začetku prislovično najhladnejšega kraja, vsekakor pa polja, ne vem. Toda tako je bilo, že sva lovila ovinke sem in tja po glavni cesti. 
Prezid
Šlo je hitro, vse do police in naprej nad njo. Nova vas. Kratek postanek. In nato nadaljevanje do jezera. Kjer se je gneča v večernem času redčila. In sva tako lahko dosti bolj mirno zaplavala. Preden sva prišla do meandrov rečice Bloščice. In Velikih Blok. Raziskovala sva vas, pripravljala se je na praznovanje. 
Baba
Tako sva lahko spoštljivo pogledala tudi v hram, kjer imajo menda zaprtega boga. Da kam ne uide, očitno. Čas je bil, da počasi zaključiva svoje potepanje. Toda čakal naju je še en obisk. Vas Topol. Prijetna, čisto nova pot naju je peljala. Do vasice, ki se zdi stisnjena pod gozdna pobočja tako osamljena. 
Bloško jezero
In nato vodnjaka. Tam sredi vasi. Nove. Kjer sva klepet z domačinom, ki je čakal samo na to, kmalu zaključila. Ko je začel razpredati o delitvah in hotel opredelitve. Nisva bila za to, pomahala sva v slovo. In odšla. Do konca dneva in naprej.
Velike Bloke

Ni komentarjev:

Objavite komentar