torek, 16. marec 2021

Šavnik

Tomaža je vleklo domov. To sem že videl. Da je njegov dom v zadnjih mesecih Ljubelj in bele strmine nad njim, je seveda jasno. A moja argumenta, da na Šavniku letos še nisem bil, ter, da imam Triangla več kot dovolj za eno sezono, so na koncu prevladali. Odpeljala sva se do Bohinjske Bistrice, nadaljevala do Raven nekoliko višje. 
Kje pa je sneg?
In tam kmalu videla, da na prvem travniku smuka ne bo več zvezna. Nič zato sem si rekel, stopil čez kopnino ali dve. Tomaž, kateremu se novi psi še smilijo, je imel pri prehodih nekaj več opraviti. Že nekaj višje s snegom ni bilo težav. Stopala sva proti vrhu srednje sedežnice, tam zavila na družinsko progo. 
Šavnik je še v soncu
Zaradi prepreke v obliki gozdarskih strojev sva se obrnila v gozd, višje prišla znova na travnik. Sledila sva snežnemu jeziku preko strmine, zavijala tako, da naju je sled peljala do lovske koče. Nad njo so šle sledi nekaj časa v smeri Šanc. Sledila sva jim, ko pa so se za najin okus preveč držale desno, sva jo mahnila po svoje. 
Rdečica
Prečila sva pobočja Šavnika in se nato po vsaj meni znanem svetu z nekaj štrikanja znova priključila sledem. Te so naju vodile seveda prav tja, kamor sva si želela. Na vrh Šavnika. Večerni pogled na Črno prst, očake tam v daljavi. Svetloba je slabela, nadela sva si lučki in se po mojem prepričanju, da je smuka naravnost navzdol v smeri družinske proge mogoča, zapodila v gozd. 
Vrh
Prvih nekaj metrov je bilo bolj trdih, ko pa sva brzela skozi veleslalomsko progo, kjer so vratca predstavljale bukve in njihovo drevesno sorodstvo, je bilo zavijanje prav orgazmično dobro. Tomaž je seveda izginil naprej in dokler ni prižgal lučke, ga sploh nisem videl. Mladina, samo nori, sem se smejal sam pri sebi. 
Črna prst
Preden sva prišla do čistine pod lovsko kočo, naju je čakalo še nekaj slalomskih zavojev, štamfanje do družinske proge. Še lepo uvijanje po njej, porivanje do žičnic in zaključek nekaj nižje, po prestopu kopnin, nekaj metrov od parkirišča. Pravilna odločitev, dober smuk, še bo treba priti. A letos verjetno ne več. Je le pomlad preblizu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar