sreda, 30. december 2020

Španov vrh

Nemirni dnevi, nemirne noči. Takšni časi. Temačno dopoldne ni dajalo obeta, da bo kaj boljše. Pa vendarle se običajno vse nekako uredi. Prej ali slej. Vedno svetleje je bilo. Sonce se je prebilo skozi oblake, modre nebesne flike so se spajale. Jasnina. S Tomažem sva se zapeljala do Planine pod Golico. 
Snega ... čez glavo!
Cesta je bila kopna, tistih peščica parkirišč pa skorajda zasedenih. Nekoliko višje kot običajno sva štirikolesnika potisnila v zadnji prosti boks. Tako ozek, da so se komaj kaj odprla zgolj vrata na sovoznikovi strani. Res je veliko snega v teh koncih. Nekaj besed z domačinom, prvi koraki, špura je bila dobra. Sem in tja nekoliko naluknjana, vendar ni pretirano motilo. 
Trojček
Hodil sem prvi, cokla itak. Pa kaj zato, tudi počasi se daleč pride. S tem bi se vsekakor strinjala borderka malo pod vrhom, ki se je zakopala v sneg in očitno ni šlo več ne naprej, ne nazaj. Z gibi, ki bi si jih vsak lahko razlagal po svoje, se je že nekaj časa skušala premakniti. Neuspešno. Na zgornji postaji je nekaj smučarjev meditiralo. 
Ogrlica do vrha
Midva sva le pozdravila, se kot prva vzpela tistih nekaj korakov do čisto pravega vrha. Po zadnjih pripravah sva kaj kmalu zavijala navzdol. Snega je veliko, tisti, ki so sanjali o pršiču so iz nekega drugega špila. Gost in težak je omogočal zavijanje zgolj tam, kjer je bilo zadosti strmine. Drugje je bilo najbolje slediti pristopni smučini. 
Sonce
Vreme v teh koncih ni bilo tako lepo. Megle, ki sva jih gledala v Zgornjesavski dolini, so se privlekle tudi v spodnji del smučišča. Zaiti nimaš kam. Je pa vendarle dobro, če veš, kje voziš, kaj vidiš. Oči so se nama odprle še le tik pred zadnjim zavojem, tam, kjer so nekateri uspešni spust sklenili zapiti. 
Španov vrh
Pozdravila sva, odpeljala do ceste, veselja je bilo konec. A kaj zato? Vedno se najdejo nove poti, novi vzponi, prav takšne zgodbe. Pleteš jih, razpletaš. Se ob tem zavedaš, da bo to ena izmed teh zgodb. Zgolj ena sama … toda tako zelo posebna. Takšna, ki jo vedno z veseljem vzameš v roke, prebiraš, znova in znova. 
Pred prvimi zavoji

Ni komentarjev:

Objavite komentar