torek, 22. februar 2022

Struška (Veliki vrh)

Spet je zapadlo nekaj snega. In spet je bilo nekaj časa. Celo prej sva lahko šla, dan pa je daljši. Kar je prav, saj smo skorajda na robu pomladi. Vsaj kar se tiče temperatur to zagotovo drži. Zato sva klasični Triangel porinila ob stran, odpeljala proti Planini pod Golico. Mahnila sva jo po sankališču navzgor, snega je še zadosti. 
Markljev rovt
Na Markljevem rovtu so otroci uživali v počitnicah, celo manjšo skakalnico so jim starši zgradili. Nad Pustim rovtom, na razcepu, sva zavila proti Belski planini. Dan je bil še mlad, časa dovolj. Hoja po preluknjani smučini ni bila najbolj prijetna, pa vendarle je šlo v redu. Tomaž je vztrajal za menoj, nič se ni pritoževal. 
Korenščica
Dan je bil lep, sončen, brez oblačka. Če so nad planino bile sledi, jih je veter, ki je danes očitno precej prenašal puh po vrhovih Karavank, zametel. Sprva sva komaj vidnim sicer še sledila, potem pa šla po svoje. Ker me je hoja po celem snegu upočasnila, je Tomaž potegnil naprej. Navzgor, pa spet prečno okoli vogala. 
Proti vrhu
In ko misliš, da si že na vrhu, zagledaš novo vzpetino. Čeprav sva na planini pričakovala sunke vetra, je bilo pravo brezvetrje skoraj do vrha. Tam pa je pihalo, včasih si se moral kar opreti na palice, da te ni prekucnilo. Skrila sva se za kontejner radioamaterjev, pripravila na spust. Toplote ni bilo nobene, brez rokavic bi se nama hitro zanohtalo. 
Samotni zavoji
Spet sem bil nekoliko počasnejši, Tomaž me je že čakal na bližnjem vrhu. Takoj, ko sem se spustil prečno navzdol, je odsmučal tudi on. Zavoji so bili malo mešani, veter je puh zgostil, tako, da je bilo treba na zavojih kar malo bolj pritisniti. Kje bolj, drugje manj, od tega je bil odvisen tudi užitek ob smučanju. 
Tomaž
Odpeljala sva mimo planine, po cesti, rodeo, kjer si se zgolj spraševal ali bi zavijal, plužil, šibal naravnost. S ceste sva zavila v gozd, slalom med bukvami do Markljeve planine, kjer je sneg že pomrznil, naprej po cesti in ob potoku proti sankališču. Zapeljala sva skozi cilj. Zadovoljna, končno ena, vsaj malo daljša tura.
Nad Belsko planino

1 komentar: