ponedeljek, 10. maj 2021

Tokrat sončna Mala Mojstrovka

Ponedeljek je bil res lep. Pomladno topel. Pa vendarle sva z Borutom odpeljala proti Vršiču v prepričanju, da je sneg še užiten. In kako prav sva imela. Plaz je sredi maja še povsem zalit, le na mestu ali dveh se skorajda sramežljivo med ruševjem kažejo prvi sivi zametki melišča. Naredila sva korake na snegu, sam v novih pancerjih. Me je kar malo skrbelo, kako se bodo odrezali. 
Snega je še dovolj ...
Sneg je bil res južen, toda vdiralo se ni. Le ob hoji v strmini je včasih smučka zdrsela v stran. Zavila sva proti Vratcem, zadnjo strmino naveličana drsenja premagala peš. Saj sva tako vedela, da je kot vedno nad sedlom kopno. Čeprav sva sprva mislila na veliko sestro, je Borutova pripomba, da je na mali še dovolj snega, pretehtala. 
Sedlo med sestrama
Končno je bilo tudi prav, da jo vidiva, pred dnevi sva jo v nepredirni megli zgolj zatipala. Dolga prečka naju je pripeljala pod steno, hodila sva za sledmi predhodnikov. Občasno so se podirale, prav nič ni bilo prijetno. Ko sva se bližala sedlu med sestrama, se je začutila toplota, obsijalo naju je sonce. Sneg je postajal bolj težak, pravi gnoj, bi rekli po domače. 
Na sončnem vrhu
Ob vsaki stopinji se je še malo udrlo, hoja je bila utrudljiva. Vlekel sem sled proti vrhu, robu se nisem približeval, nikoli ne veš, kdaj se znajdeš nad praznino. Pogled proti Veliki Mojstrovki je kazal, da so opasti še velike, iz največje je prav na koncu tekel slapič vode. Odjuga dela svoje, kot vsako leto so tudi tej snežni odeji šteti dnevi. 
Velika Mojstrovka in velika opast na sedlu
Pripravila sva se na spust, prvi zavoji so bili skorajda kot smučanje na vodi. Šlo je globoko, odrivala sva južno govno. Ko sva zapeljala v senco, je bila smuka boljša, uživaško sva zavijala navzdol proti ruševju. Med sestopanjem me je ravno na prečki presenetil Borut, ki je smuči nataknil za tri ali štiri zavoje. Razlog več za smeh. 
Podpisi v gnoju
Z Vratc sva odsmučala po ravno prav ojuženem snegu navzdol. Vse do zadnjega zavoja, tam ob cesti, točno nasproti avtomobila. Več kot zadovoljna, z obljubo, da glede na veliko količino snega … še prideva. Saj so se tudi pancerji obnesli … več kot zadovoljivo. Juhej. 
Borut pod Vratci

Ni komentarjev:

Objavite komentar