petek, 27. januar 2023

Pršič na Blegošu

Končno sva se z Borutom ujela. Seveda je bila prva misel Ljubelj, toda sam sem dal idejo, da greva v Škofjeloško hribovje. Blegoš so že smučali in je več kot užiten, sem obetal. Do pol poti med Gorenjo Žetino in Črnim kalom je bila cesta kopna, naprej pa povsem poledenela. Še dobro, da je peljal Borut, sam bi sam obtičal. 
Pot proti Prvi ravni
Tako sva brez težav parkirala na sedlu, priprave so bile hitre. Nisva sledila skupini, ki je zavila proti koči. Kot običajno sva nadaljevala po cesti, ki pripelje na Prvo ravan. Špura je bila lepa, med drevjem se je videla vas pod nama. Na mestu, kjer običajno pripeljemo navzdol, se je možakar ravno pripravljal za nov vzpon. 
Kuclji nad Gorenjo Žetino
Drevje ob cesti se je redčilo, pogled na Koprivnik, Mladi in Stari vrh, poraščene kuclje in jase nad Poljansko dolino. Zavoj v gozd, nekaj bolj strm vzpon, sledeč špuri, ta pa markacijam. Zarošena očala so že kmalu romala v torbico. Zato sem sprva mislil, da je Borut tik za menoj, potem pa videl, da je jakna druge barve. 
Med vzponom
Na travnikih sem zagledal Boruta, mu je bilo v strmini vroče, nujen je bil krajši postanek. Na vrhu je bila kar gneča, še dobro, da je prostora več kot dovolj. Ob pogledu na zahajajoče sonce, ki ga je vsake toliko zakril oblak, sva se pripravila. Lučka na čeladi, čeprav je potem nisva potrebovala, je bilo svetlobe dovolj. 
Zahajanje
Zavoji po sprva z vetrom potlačenem snegu, takoj ko se je strmina povečala pa prvovrstnem pršiču. In prostora za kakšen avtorski podpis je bilo tudi še nekaj. Tisti, ki so navzdol odpeljali pred nama so spraševali, kje bova šla, potem odvili ob pristopni smučini proti Prvi ravni. Nisva se ozirala na to, šla sva tam kot običajno. 
Belo
Poiskala sva skalo, ki je dober orientir, tam zavila navzdol in vijugala skozi gozd. Pri cesti, ki so jo tukaj potegnili leto ali dve nazaj, je bilo prečkanje malo bolj delikatno. Borutu sem pomagal, da se je v puhu pobral, potem pa sva skozi graben odvijugala do spodnje ceste, ji v smuku sledila do parkirišča. Fajn je bilo.
Podpisi

Ni komentarjev:

Objavite komentar