sobota, 4. januar 2020

Rebrca

Hm. Rebrca? Na žaru, s kakšno dobro prilogo? Zakaj pa ne. Toda kakšen namig je to? Kje je izlet, do kam bo treba iti? Najbližjega piknik prostora, kje tam za Kokro? Kje pa! Res je ime zanimivo, toda z rebrci, takšnimi in drugačnimi nima posebne zveze. Slovensko ime ima tudi nemško različico – Rechberg. 
Kapela na robu
Zanimiva vas na visoki uravnavi, ne tako daleč od Železne Kaple. Skoznjo sva se zapeljala proti zaselku Zauchen. Starejša generacija je ostala v avtu, sam pa sem zlahka ujel stezico, ki me je čez travnike in mimo staje s konji pripeljala do kapelice na robu. Kratek postanek, nato pa sva z vožnjo nadaljevala do ostankov manjšega kamnoloma, avtomobil pustila kar tam. 
Nasmejana
Šla peš mimo zapornice, navzgor. Pri opozorilu za padajoče kamenje zavila na kolovoz, iskala markirano pot, pa na koncu na naslednjem ovinku preko kar strmega pobočja prišla nazaj na cesto. Ni nama preostalo drugega, kot da ji slediva. Sam sem ušel naprej, na razcepu zavil proti kapelici. 
Dolina
Ta stoji na razglednem vršičku, od koder se vidi na Rebrca daleč spodaj. In seveda še naprej in naokoli. Vrnil sem se po cesti, se do kapele vrnil z mamo. Naj še ona uživa v razgledu. Res sem bil vesel, da sem jo pripeljal na ta lepi kraj. In upal, da je vesela tudi ona. 
Rebrca
Po cesti sva se skupaj vračala nazaj v smeri avtomobila, se odpeljala do Rebrc, parkirala pri pokopališču. Cerkev je običajno seveda trdno zapahnjena. Tudi tokrat je bilo tako. Toda nadvse zanimiv, da ne rečem grozljiv, je stolpič ob cerkvi. Kostnica, za preprosto leseno mrežo so kosti na dosegu roke. Dobesedno. 
Počitek
Pogledala sva si pokopališče. Vrsta slovenskih priimkov, ki kažejo na dokaj ali celo večinsko prebivalstvo naše, slovenske krvi. Kdo bi si mislil, da je tu preko, mimo Rebrc do leta 1878 potekala edina cesta proti Železni Kapli in Jezerskemu vrhu. 
Kostnica
Dejansko gre za staro rimsko cesto, ki je zahtevala ustrezno zaščito. In to ji je nudil grad nad vasjo, katerega ostanke je še danes možno najti v gozdu. Sprehoda je bilo zadosti, odpeljala sva se proti Jezerskemu, s postanki tu in tam. Dan je bil vsekakor lepo zaokrožen.
Na pokopališču
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar