nedelja, 5. januar 2020

Kosmatica

Vsekakor je vedno nekaj posebnega, če je prvič. To sva z Borutom dobro vedela. In z zanimanjem prebrala zapise na enem izmed znanih spletnih naslovov. Ideja se nama je zdela dobra, snega naj bi bilo še dosti, kar je v tej zimi prej izjema kot pravilo. In še daleč ni vse skupaj. 
Nekdo je zakuril ...
Podnar tam malo čez mejo, skorajda na dosegu roke, je izhodišče. Na Ljubelju je na sosednji strani zaspani obraz mahal z roko naj greva naprej. Spustila sva se navzdol, odvila v Bodental ali … hm … Spodnjo dolino? Tam v prepletu cest ujela pravo in že stala na smučeh. 
Med vzponom
Se nekaj višje spraševala, kje je sneg, saj ga na gozdni poti ni bilo prav veliko. Kar z malo dolgim nosom sva nadaljevala do Pravljične zelenice (Märchenwiese) in po cesti stopala proti Vgrizevi planini (Ogrisalm). Se je kar vlekla, vsaj tako se nama je zdelo. Ob pomanjkanju snega nisva izbirala bližnjic, saj je bila cesta vse preveč udobna. 
Pogled z vrha
Povrh sva si še lahko pogledala, kje iz snega štrli kamen. Nekaj jih je bilo, vedela sva, da brez kakšne praske ne bo šlo. Pa kaj zato. Končno je bila nad nama koča, v njej očitno nikogar. Stopala sva mimo, nadaljevala po pobočju, ki je kot večina njih to zimo kazala zgolj delno zasneženi obraz. 
Peklenski kotel
Do vrha res ni bilo več daleč. Vmes sva našla še skriti zaklad, nato pa na najvišji točki opazovala prebujanje sonca na vzhodu, kje pa drugje. Lahna rdečica se je ujela v oblake, ki so kipeli kvišku. Videti je bilo kot peklenski kotel, ki vre tam v daljavi. Pripravila sva se, zapeljala navzdol. 
Vgrizova planina
Sledila predhodnikom, ki so naredili pravo smuško pot. Na njej je sneg še najbolj obstal. Švignila sva mimo koče, nadaljevala po cesti navzdol. Škripa skorajda nič, sva zadovoljno kimala. Prestopila potok, peljala naprej navzdol do mesta, kjer se je svet odprl. Na odcepu gozdne ceste nadaljevala naravnost. 
Na gozdni cesti
Travnik nad Podnarjem je bil zasnežen, brez težav sva se udobno pripeljala prav do avtomobila. Vesela, da sva odkrila novo pot, nov cilj, kamor se bomo lahko še vračali.

Ni komentarjev:

Objavite komentar