petek, 19. april 2024

Petkov Jakob

Spet sva se ujela z Borutom. Ko je zaključil z betoniranjem v službi in prišel domov, sem ga pobral na Bregu, odpeljala sva se do izhodišča pri zapuščenem kamnolomu ob gradu Turn in komaj dobila prosto mesto. Res je ta kucelj nad Preddvorom vedno bolj obiskan. Ali je k temu pripomogla ena od nagrad za najboljšo planinsko kočo preteklega leta ali kaj drugega, ne vem. 
Čemaž
Mogoče zgolj vedno večja želja ljudi, da gredo ven, se premigajo, kakšno rečejo med seboj, pozdravijo ob naključnem srečanju. Po cesti sva stopila do Podaka, nadaljevala naprej po Juhantovi poti pod Pustim gradom. Čemaž je ozelenel, ob poti ga je bilo veliko. Posamezna srečanja, ravno toliko, da si pokimal, pozdravil. Gneče pa prav nobene. 
Juhantova pot
Pot je bila suha, nič ni blatno cmokalo pod gojzarji. Prečila sva cesto, štrikanje čez najhujšo strmino in že sva bila na zgornji stezi, nekaj korakov naprej pri Francijevi koči. Sonce je bilo še dokaj visoko, sramežljivo se je skrivalo, pošiljajo na zemljo nekaj svojih žarkov, prav nežno so presevali skozi oblake. 
Presevanje
Ko sva stopila na uravnavo, se razgledala proti domačim krajem, sva presenečeno ugotovila, da je koča zaprta. Torej tu ne bo nič s pivom. Ob vprašanju, ali bova zdržala do avtomobila ali morebiti naredila postanek malo višje pri nagrajeni koči, je Borut zgolj pokazal, da greva pod vrhom, potem pa navzdol. 
Razgled
Mimo cerkve sva prišla na cesto, zavila na stezo in se začela spuščati. Na enem izmed ovinkov me je prešinilo, da s seboj vendarle nosim nekaj, kar lahko spijeva. Le kako se nisem tega spomnil že višje? Kratek postanek, potem pa nadaljevanje spusta po prepletu stez, do Podaka in naprej izhodišča ob starem kamnolomu. 
Jakob
Seveda sva pri avtomobilu postala, rekla še kakšno o tem in onem, seveda ob pivu. Preden sva z obljubo, da bova skočila kmalu spet na ta ali kakšen bližnji kucelj, odpeljala proti domu. Saj je dobra družba vedno dobra. In tudi ko greš že stoprvič na isti kucelj, je prav zato vedno nekoliko drugače, posebno. 
Na zdravje!

Ni komentarjev:

Objavite komentar