četrtek, 11. junij 2020

Jerm'n in Hvadnik

Kar nekaj časa je minilo od prvih skomin. In dogovarjanja. Borut je nato preko nove ferate splezal dvakrat, preden sem uspel sam najti čas. Ko so se končno vse zvezde poklopile, sva se skupaj nekega četrtkovega popoldneva zapeljala proti Gozd Martuljku. Oblaki na nebu so se trgali, ob napovedi možnih ploh sva zamahnila z roko. Saj jim bova ušla. 
Jerm'n
Toda, če sva se v brk smejala prihajajoči nebeški moči, tisti, ki je minila, ni bilo možno uiti. Ko sva avto pustila za predorom poti na Srednji vrh in se skozenj vrnila na začetek najine zračne poti, sva hitro videla, da je stena mestoma še mokra. Upajoč, da nama bo vseeno šlo, sva se vpela in ob šumenju bližnjega slapu zagrizla v prvo navpičnico. 
Vertikala
Na vertikalnih prehodih so nama bile v pomoč posamezne skobe, kjer jih ni bilo, pa so plezalke iskale male stope. Še nekoliko sitna prečka in že sva bila pri žičnem mostu nad zgornjim slapom. Prav lep je bil pogled navzdol. Čakal naju je zadnji strmi vzpon, ki je bil zanimiv, ni pa dosegal težavnosti spodnjih. 
Prečka nad zgornjim slapom
Kot bi mignil sva bila na vrhu, na mali klopi, prav nasproti Špikove skupine. Navdušeno sva pogledovala v skalne velikane, snela plezalke, stopila proti vrhu soteske Hvadnika. Čeprav lažja ferata, ki teče po njej, predvideva vzpon od spodaj, sva jo midva sklenila uporabiti za spust. In prav zanimiv je bil. 
Špikova skupina
Nekaj žičnih mostov, hoja ob jeklenici nad strugo, ki bi bila verjetno odlična tudi za pravi kanjoning. Voda se je prebijala preko skalnih skokov, visokih balvanov, tvorila naravne tobogane, se penila, šumela. Midva sva se nad njo počasi in previdno spuščala, mokre skale so dajale slab oprijem. 
Soteska Hvadnika
Še zadnji most, največji balvan, pod njim so se jeklenice počasi iztekle. Mimo hiš sva znova prišla na cesto, se vzpela do predora in avtomobila. Seveda je bilo uspešen vzpon treba primerno proslaviti. In sva ga. Proslavilo pa ga je tudi nebo. Ko sva se peljala po cesti proti domu, se je na obzorju izrisala mavrica. Nekaj trenutkov kasneje pa nad njo še druga. 
Dvojna mavrica

Ni komentarjev:

Objavite komentar