nedelja, 24. februar 2013

Taisti Jakob

Zimski vikend. Ponoči so snežinke pobelile ceste. Razmislek o smeri je dal pravilni odgovor. Štirikolesnik naju je pripeljal do parkirišča, porinila sva ga nanj in zagazila v sneg. Kako drugače kot pred tedni, ko so nama z las po licih polzele dežne kaplje. 
Smer
Rdeči smerokaz je skoraj izginil pod snegom, res je že čas, da pride pomlad. Lučki sta osvetlili pot, stopila sva v strmino, se vzpenjala do prve samotne kmetije. Pod kapom hleva sva osvetlila debelo sneženo odejo na strehi. Če se spelje, nama bo še kako prav prišla plazovna oprema, sva se režala. 
Sneg
Bazen pri hiši je bil še vedno prazen, pašniki globoko zasneženi. Vzpon po cesti, prestop v gozd. Utrujajoče gaženje je prevzel par prijateljskih nog. Volje za klepet ni bilo več, slišalo se je le dihanje. Smreke so se otresale svežega snega. Belina. Prehod na zgornji travnik je bil pravi podvig. 
Prehod
Varljiva položnost se je pokazala za neprehodno strmino. Poskus levo, desno, ne gre. Treba je bilo nekoliko nazaj, neroden obrat in končno sem stopal v sled. Med drevje, po poseki daljnovoda. Prečenje pobočja je bilo mukotrpno. A vsake stvari je enkrat konec. Višje se je svet položil, šlo je lažje, cerkvica je bila že na dosegu roke. 
Jakob
Zgolj še malo naokoli in že sva se smejala ob njej. Videlo se je komaj kaj, a nič zato. Uganjala sva norčije, se nastavljala pred objektiv. In seveda na koncu pozabila preklopiti samosprožilec. Ob naslednjem posnetku so znova sledile salve smeha. Juhej. Saj je eno samo zdravje. 
Borut
Pripravila sva smuči, pokušala, katera prisrčnica ima boljšo vsebino in še zadnjič pokukala v cerkev. Zavoji po svežem snegu, moker sneg je pršel vse naokoli. Je bilo kar težko voditi smuči. Zadihana sva si vijugala skozi meglo, se jezila, ker so pot nižje doli splužili. 
Megle
Pa je na srečo vsaj ob njej šlo. Veselila sva se zadnje flanke, tik nad cesto. Pravo razočaranje. Preveč snega, komaj se je bilo možno peljati naravnost, o zavijanju ni bilo za razmišljati. Kaj se more. In nič zato. Čeprav bolj kilava, vseeno pika na i. Spet sva ujela lepo jutro. 
Pršenje

(Legastja-Jakob)

Ni komentarjev:

Objavite komentar