sobota, 23. februar 2013

Stari Ljubelj

Večer je postregel s krepko porcijo snega. Tudi ponoči so naletavale snežinke, nežno pristajale na našem domu. Jutro je bilo megleno, belina povsod. Napovedi so obetale izboljšanje. 
Belo
Pa tudi, če ne bi. Nas ni možno ustaviti kar tako. Zagrabili smo sani in gazili v sveži sneg. Stara cesta se je zložno vzpenjala, malo sem in malo tja peljala proti sedlu. Misli so ji sledile, vijugale, se pozibavale, prehitevale. 
Kapelica
Čeprav je upanje na hitro drsenje proti dolini ugasnilo že s prvimi koraki, smo sani vlekli za seboj. Trma, plameneča globoko v nas, je gnala naprej. Prvi znaki jasnine, modre packe na oblačnem nebu. Bogato obložene smreke so se začele otresati bremena. 
Presenečenje
Pršeči plaz je zameglil cesto, s hladno roko objel toplo kožo vratu. Presenečen vzklik. Mahanje en ovinek nižje, razigranost. Zadnji koraki proti sedlu, sonce je že negotovo pobožalo belino. Koča se je ravno odpirala, iz dimnika je puhnil prvi dim. 
Modrina
Gaženje k sosedom se je hitro končalo. Obtičal sem v zametu, do pasu in čez ves bel. Kot snežak sem se vrnil na našo stran, na počitek, po objem. Danes res ni bil čas za iskrenje, veselja smo se nalezli. 
Pogled navzdol
Smeh nas je spremljal, ko smo stopali navzdol, sedali na sanke in se skušali vsaj malo premakniti. Pa sprva ni šlo. Mogoče meter ali dva. Največ. Nato smo kot vkopani obsedeli. Se smejali eden drugemu, vzklikali in znova poskušali. 
Stari Ljubelj
Dokler se nismo nekaj ovinkov nižje odpeljali. Do prvega zavoja in naprej. Gre, jumpajdi! Smo razlagali eden drugemu, zdelo se nam je kot čudež, najlepše darilo. Malo pred kapelico smo srečali planinko. Presenečeno nas je zamenjala za dedke mraze, bele od snega, drveče na saneh. 
Saj greeee!
Mi smo se ji zgolj smejali nazaj, srečni, da se dogaja, srečni, da smo. Še zadnji spust, zaviranje ni bilo potrebno, v novem snegu smo se ustavili ravno prav. Modrina nad nami, naredil se je lep dan. Še zadnji koraki in pustolovščina se je končala. Zabavna, vesela, juhej!
Juhej!

(Ljubelj – Stari Ljubelj)

Ni komentarjev:

Objavite komentar