sobota, 9. februar 2013

Ponavljanje

Ponavljanje mi praviloma ni povšeči. Toda včasih tako pride, da ne gre drugače. Takrat je pot morebiti ista. Posebnosti iščeš drugje. Sončni žarki, ki so pred tedni presevali skozi redek gozd, se ne morejo prebiti skozi debeli oblačni pokrov. Snega je precej več, ni več treba vijugati med kopnimi flikami. 
Mraz
Mraz je naredil neprijetno skorjo, o pršiču ni več ne duha ne sluha. Malenkosti, ki so še kako pomembne. Ostaja pa samota, mraz prav tako privablja oblake tople sape iz ust. Vzpenjam se nad mejo, mimo zaspanih vikendov, po cesti. Koče čepijo na travnikih in čakajo pomladi. Želijo si življenja, ki bo zacvetelo ob vogalih. Ptic, ki bodo budile jutro. 
Tam nekje ...
Tudi meni bi nekaj toplote godilo. Nič ne rečem. Prijetno žgečkanje sončnih žarkov. Ko zapreš oči in ti skozi možgane pljuskajo valovi. Misli, ki tako navdušijo, da pozabiš na mraz, korake, vzpon, napor. Da začudeno pogledaš proti poseki in se sprašuješ, kdo ti je ukradel del poti. Pa nič zato, po naluknjani stezi se vzpenjaš proti najvišji točki. 
Čakajoč
Štrikaš sem in tja in se čudiš. Nekdo se je tu trudil s sanmi. Jalovo početje. Koraki. Čeprav telo lenobno zahteva takojšen počitek, šteješ. Visoko število je vedno bližje. Skušaš preseči zastavljeni cilj, postavljaš neke svoje rekorde. Zavoji v gozd in nazaj na poseko, pa znova v gozd. Zdi se ti, da brez konca. 
Poseka
Razgledi na oblake, vrhove in dolino pod njimi. Nato znova štetje. Dokler končno ne zagledaš znanih obrisov. Vršno pobočje, umiritev, počitek. Bližnja žičnica zaropota za trenutek. Hitro se ustavi, kot bi ji bilo nerodno, da je zmotila nekaj, kar ne bi smela. 
Sled
Vdihi. Zavoji. Nerodni, kot se za začetek spodobi. Trda skorja onemogoča vsako eleganco. Nekajkrat poskušam, nato obupam. Zavijem med smreke, tam je sneg še pravi, vozi se lahkotno. Vijuganje se izteče na cesto, po njej gre kot za stavo. Še zadnji zavoji in že snemam smuči. Oblaki vztrajajo, veselim se, dan se je začel prav.
Pogledi

(Mejni prehod Rateče – Tromeja)

Ni komentarjev:

Objavite komentar