nedelja, 23. februar 2014

Podrobnosti

Tiste drobne malenkosti. Sol našega življenja. Pridejo in grejo kot bliski usode. Švignejo mimo nas in če smo samo za trenutek nepozorni jih že ni več. Izgubljene za vedno. Lahko nam je vseeno. Še posebej, če ne vemo, kako se nam zaradi njih lahko spremeni dan, teden, obdobje, celota. Mi sami. 
Dobrač
Stopamo po isti poti, prehojeni velikokrat. Razlike so kot vedno v drobtinah, ki jih zadnjič mogoče še ni bilo. Ali pa smo jih zgolj spregledali. Nismo znali videti. Tokrat je drugače. Oko bega sem in tja, išče, bere, proučuje. Bele obline nedavnega poprha, čipke na nebu, odsevi sonca skozi pršenje med smrekami. Lepo je. 
Čipke
Danes nisem sam. Več nas je, dohitevamo se, prehitevamo, pozdravljamo. Nasmeh se nam riše na obrazu. Pot je dobro znana, iskanje ni potrebno, čas za drobne pozornosti. Mogočen kamniti zid na drugi strani doline se pne v modro nebo. Belo kučmo sem srečal že večkrat, vedno jo spoštljivo pozdravim. 
Iskrice
Pršenje vode na skali, sled nekega življenja. Menjavata se gozd in cesta, strmina narašča in popušča, sledijo si novi vdihi. Pred smučiščem se znova srečamo, izmenjamo posnetke, eden drugega narišemo nekam v drobovje elektronskega vezja. Zadnje pobočje, modro nebo, ves svet pod menoj. 
Obline
Počitek si privoščim na domači strani, tam je mirno, tiho, nikogar nikjer. Očistim sneg, se zazrem v daljavo. Pustim spominom, da me preplavljajo. Vrnem se na vrh, pripravim. Smučišče s svojim hrupom in gnečo predstavlja drug svet. Ne grem tja. 
Dolina
Zavoji po globokem pršiču me nesejo navzdol čez travnik, izgubim se v gozdu, med smrekami vozim slalom, proga je znana samo meni. Občasno pomaham vzpenjajočim, trenutek počitka povežem s pozdravom spoštljivim letom, ki sopihajo navzgor, nato izginem med mladimi smrekami. 
Sled
Ne raziskujem preveč, izbiram zanesljivo smer. Drobna vez, ozek prehod, deroča voda pod njim. Teče kdo ve kam. Zapeljem pod žičnico, na smučišče, domov. Da bi se lahko znova vrnil. Kmalu. Mogoče že jutri. Da bi lahko znova sanjal. Za vedno. 
Sanje

(Sovče – Tromeja)

Ni komentarjev:

Objavite komentar