nedelja, 24. marec 2013

Ženiklovec

Obeti spet niso bili najboljši. Centimeter ali dva snega sta zjutraj potrdila napovedi vremenskih gurujev. Konec marca, temperature krepko pod pomladnimi. Snežinke, tako opevane na začetku zime, so danes zgolj še beli nebodisigatreba. 
Rovt
Ki cesto proti samotnim kmetijam visoko nad dolino spremenijo v drsalnico in sredi klanca zahtevajo natikanje verig. In parkiranje v oblačnem in meglenem jutru le malo naprej od zapornice, daleč pod Gaberčevim rovtom. Tokrat je bilo do njega treba kar z uporabo lastnega pogona. 
Travnik pod planino Javornik
Tiho, zatopljeni v svoje misli smo sopihali, pomrznjene sledi prehodnikov so bile bolj v napoto kot pomoč. Na planini bi v tem času, kakšno drugo leto seveda, za parobkom poganjali zvončki. Letos vse kaže, da bodo čebulice še dolgo čakale na prvo pravo otoplitev. Strma pot skozi gozd. Velikokrat prehojena, dobro poznana, mestoma poledenela. 
Meglene smeri
Lovljenje trenutkov vzame čas. Ujel sem prijatelja. Tako in drugače. Vzpenjali smo se po travnikih pod planino Javornik, zaviti v mehko, belo, puhasto vato. Rogovje neke zveri je bilo pritrjeno nad stajo. Vrata so le še na pol visela na tečajih. Sveče mraza na lesenih žlebovih. 
Zavite v mehko, belo, puhasto vato
Vršno pobočje. Izbrskali smo pogled na zložno vzpenjajoči se travnik iz spomina. Danes se ni videlo skoraj nič. Smreke na obeh straneh so se kot sramežljive princeske izgubljale v belini. Postanek na vrhu. Postavljali smo se pred objektiv. 
Ženiklovec
Meglice so se razkadile. Videlo se je nekaj metrov dlje. Nič več. Zavoji na desno poseko, užitek. Plavali smo skozi pršič, zavijali previdno na kložasta pobočja nad planino. In levo od nje znova izginili v gozd. Vožnja med gostim smrečjem ima svoje pasti. 
Slalom
Ko zamižiš in se spustiš skozi iglice te ustavi nepričakovana veja. Pa nič zato. Zasmeješ se in gremo dalje. Slalom med mladimi smrekicami, skok čez plazovino, nekaj lepih zavojev in že smo bili na cesti. Drsenje, odrivanje, zadnji zavoj. Bilo je lepo. Kot vedno. Juhej! 
Z odliko

(Odcep za planino Konjščico – Ženiklovec)

Ni komentarjev:

Objavite komentar