nedelja, 17. marec 2013

Mrežce

Sneg je počasi naletaval. Pokljuka je bila povsem zasnežena, pomlad še ni segla do nje. Postanek pri pomniku nekih davnih zgodb, priprave na našo lastno. Lučke so naredile jutro, tiho smo zakorakali po svoji poti. Gozd nas je povabil medse, objel in začaral. 
Pomnik
Vedeli smo kod, tolikokrat smo že romali tu gori. Zatopljeni v misli, posamezne besede. Zasneženi balvan na začetku travnika. Samotna lučka v snegu. Pomenljivo znamenje. Gore nad Lipanco smo lahko zgolj slutili, skrite v belini. Mimo samotne koče je vodila sled, navzgor, v strmino. 
Lipanca
Prehodi, zanimivi kot vedno. Iztečejo se tako, da je dobro. Zavoj, pobočje, ki vodi proti vrhu. Zadnja drevesa. Nenavadno, toda nekje zadaj se je kazala sled jasnine. Upanje. Meglice so se kadile okoli bližnjih vrhov, se igrale, lovile, skrivale in odkrivale. Spomini so se budili. Prinesli dobro voljo, nasmeh. 
Upanje
Globoke luknje v snegu, sled napora. Še mimo vrtače, zasneženi smerokaz je štrlel iznad snega. Na vrhu čas za nekaj slik, čakanje sončnih žarkov. Počasi so se prebijali skozi oblake. Pogled na planino daleč spodaj, smeh, veselje. Razigrano smo skakali po vrhu, objela nas je svetloba. 
Lipanski vrh
Prepustili smo se ji, nadeli smuči, zdrsele so po pomrznjenem snegu. Skorja je zahtevala previdnost, zavoji so bili počasni, nerodni. Iskali smo mesta, kjer se ni prediralo. Pomnili zadnji spust. Da le ne bi kdo padel v luknjo. Med drevjem je bilo bolje, pršič in uživaški zavoji. 
Sledi
Iskali smo lepe prehode. Se med redkimi padci smejali na ves glas. Si sredi pobočja privoščili vznemirljive skoke. S ponovitvijo. In sneženim zaključkom. Brez težav smo znova našli sled, se spustili po strmini in sledili predhodnikom. Hitro je šlo. 
Mi 3je
Pred kočo so samevali ležalniki, danes ne bo dovolj sonca. Še zadnja strmina, ravnica, pojedel nas je gozd. Nič nismo zavijali, graben je prinesel spretnostno vožnjo med drevesi. Križišče, spust proti spomeniku, sneg kot se šika, uživanje. Prva srečanja, bežni pozdravi. So izzveneli, tako kot še ena zgodba. Prijatelja, hvala zanjo. 
Juhej!

(Spomenik – Lipanca – Mrežce)

Ni komentarjev:

Objavite komentar