sobota, 11. februar 2012

Vetrna mreža

Bila je še noč. Jutro zgolj upanje. Nekje za robom sveta. Mraz. Veter. Da bi vriskal. Od veselja. Škripanje pod smučmi, pršič nosi okoli misli. Ki so povsem tu. Kajti ni včeraj. In ni jutri. Tudi danes ne. Je zgolj trenutek. V katerem si. Ujet. 
Kje je jutro?
Ko strahovi ležejo spat in se sence poslovijo, pričakovanje. Izigrano. Dneva ni. Vse naokoli, zgolj belina. Ki se poigrava v nekem divjem plesu. Ne odzovemo se povabilu, ni nam do norenja. Počasi stopamo v korak. Dvig noge, dvig telesa, dvig duše. 
Prepišna pobočja
Mimo toplega zavetja stopimo spoštljivo tiho. Luč na drugi strani okna nas pogreje. Osamljenosti ni več. Čez sledi nekih davnih predhodnikov je potegnil veter s svojo roko. Brisal spomin. Strmi prehod, prečka, pobočje. Megleni pogledi se odpirajo in skoraj hkrati zapirajo. Kot nežne gospodične ki bi rade hkrati skrile in pokazale vse. 
Pogledi
Mraz nas objema. Njegovi dolgi prsti nam vedno bolj segajo v pozdrav. Zadnji metri se iztekajo. Smejemo se vrhu. Sebi. Vsemu svetu. Pomežik. Prvi zavoj. Kot na ogrlici nanizani biseri mu sledijo drugi. Vse do tistega mesta. Kjer se pod nogami odpre dobro skrita past. Začudenje. Nemoč. 
Past
Roka prijatelja, ki pomaga. Do rešitve. Nerodno kobacanje, spet na nogah. Znova sledijo zavoji, puhec mestoma dovoli lepe sledi. Prava izbira je pomembna. Na sedlu sem prvi. Čakam. Veter zatuli mimo mene, vidim kako se v njegovem divjem toku razigrano lovijo snežni kristali. Misli za trenutek potegne z njimi, navzdol po pobočju, sem in tja v norem vrtenju. 
Obraz
Potem pobegnem. V zavetrju se umirim, nato pa s kimanjem v pozdrav nekemu neznanemu pogledu za steklom, švignem čez rob. Po poti leti. Izogibamo se nezakritim sledem te čudne zime, nekje jih je več, drugje skoraj ne. 
Zavetje
Prvi pozdrav, skoraj prestrašen pogled nas spremlja, ko drsimo mimo. Mraz nam je na obraze narisal maske, nič čudnega. Še zadnji spust, dogodivščina se izteka. Saj je prav tako. Prišla bo nova. Kmalu. Čutimo. Vemo. 
Zavoji
(Pokljuka - Mrežce)  

Ni komentarjev:

Objavite komentar