nedelja, 19. februar 2012

Šegavi pust

Pust šegavih ust. Krofi. Norenje. Iskanje. Svoje drugačnosti. Že od nekdaj. Ko so ljudje na en sam dan lahko skočili v kožo nekoga drugega. Kar so si želeli biti. 
Fašenk
Služabniki so se preoblekli v svoje gospodarje, gospoda v cigane, cigani v služabnike. Krog se je tako kot vedno sklenil, vsi so se na en dan pretvarjali, da so nekaj, kar seveda niso bili in ni bilo prav nobene možnosti, da kdaj bodo. Smejali so se eden drugemu, razlike so bile zabrisane. 
Karneval se začenja
Ko je odbila ura, so se znova preoblekli v svoja vsakodnevna oblačila in svoje sanje o enakosti  in enakih možnostih - pozabili. Za eno leto. Danes ni prav veliko drugače. Negotovi časi, resnost, menda celo kriza. Nekaj sprostitve, radoživosti prinese ravno pust. Skrbi so za trenutek porinjene na stran, pod masko ni več razlik, vsi so enaki. 
Koranti
Gusarji, korenčki, čebelice ali kurenti. Eksplozija barv se po zarisani poti pustne povorke zavrti v divjem plesu, vsaka skupina je nekaj posebnega. Rajajo, pojejo, spogledujejo se z nami, ki smo zgolj opazovalci. Povsem slučajno smo se znašli tu, povabilo prijateljev nas je prepričalo. Vrnili smo se v svet, ki je tako drugačen. Odprt, prijazen, domač. Vemo, da smo dobrodošli. 
Belo grozdje
Čeprav se nam občasno sem in tja kakšna maškara nasmeje. In nas nezavedno poveže z napačnim koncem. Nič za to. Seveda ne zamerimo. Veseli smo, da lahko opazujemo. To je njihova igra. In igrajo jo odlično, bolj zase kot za nas. Zgodbe se zapletajo in razpletajo. 
Lego-land
Male grozde odnašajo v prešo, igralci ragbija skačejo med zvestimi navijačicami, vampirji plešejo svoj ples, kurenti ustvarijo tak hrup, da ušesa bolijo. Lego možici so kot pravi, punčke na navijanje pa v svojih mini krilcih izzivajo. 
Punčke za navijanje
Punčke? Od vnukinj do babic, brez izjeme, enako razigrane. Povorka počasi izginja po cesti, ostajamo zgolj še mi. Najbolj smešne maškare. Smejimo se. In vračamo k prijateljem, ki nas čakajo s krofom. Za vsakega. Lep dan je bil. Hvala prijatelji. 
Gusarji, takšni in drugačni...
(Fašenk v Markovcih)

Ni komentarjev:

Objavite komentar