četrtek, 1. avgust 2019

Košutna

Noč ima seveda svojo moč. Že tolikokrat ugotovljeno dejstvo se je moralo izkazati tudi danes. Zatorej sva z Larsom na tehtnico dala dve možnosti. Prva je bila pozno večerni odhod in podaljšano jutranje spanje. Druga pa zgodnje jutranje vstajanje. Tehtnica se je odločno nagnila na stran takojšnjega odhoda in prav tako sva naredila. 
Kdo je komu bolj nevaren?
Lars me je pobral v Ljubljani, odpeljala sva se proti Jezercem in Kriški planini. Tam sva prislonila avtomobil na primerno mesto in jo malo pred enajsto zvečer mimo nekoliko zbeganih krav mahnila proti planini Koren. Sledila sva stezi proti planini Košutna, na katero sva prispela malo pred polnočjo. 
Kapela na planini Košutna
Tu ni bilo nikogar, tudi krav očitno letos na planino (še) niso pripeljali. Ustavila sva se pri kapeli, prvič sem na njej prebral opomin na žalostno zgodbo izpred desetletij. Kaj vse bi Janez doživel, če mu bela smrt še kot otroku ne bi neusmiljeno prerezala niti življenja. Najdba skritega zaklada v bližini seveda ni bila vprašljiva. 
Opomin
Stopala sva proti končnemu cilju, lučki sta osvetljevali pot. Pot mi je bila znana, ušel sem malo naprej, dobre četrt ure in že sem stal na vrhu. Lars je prišel kmalu za menoj. Malo ga je zbegal nejasen odcep na uravnavi malo nižje, pa je kmalu ugotovil napako in našel pravo pot. Saj zanj kot izkušenega geolovca to seveda ni bila nikakršna težava. 
Samopostrežba na planini Koren
Na vrhu sva se vpisala, malo zganjala norčije, nato pa stopila navzdol. Seveda proti planini Koren, ovinki bi bili sedaj povsem nepotrebni. Iskanje stezice je bilo včasih malo zahtevno, ko sva se priključila poti s Kompotele pa težav ni bilo več. Na planini Koren sva pregledala ponudbo in nato ob pivu razdrla to in ono. 
Dobro založeno
Predvsem tudi o zanimivem samopostrežnem sistemu za planince. Odlično. Pot nazaj do Kriške planine nama je bila znana. Na robu planine Koren sva znova zmotila krave. Ali so spale ali ne ni bilo jasno. Vsekakor so nekaj mulile, večerni poobedek smo včasih temu rekli. Hitro sva se vračala do avtomobila, kjer naju je čakalo (še eno) pivo. V dolini pa seveda topla postelja in podaljšano jutranje spanje.
Zaspana

Ni komentarjev:

Objavite komentar