ponedeljek, 10. junij 2019

Türkenkopf

Kaj bi lahko drugega, če te povabi prijatelj, kot šel. Seveda še toliko bolj, če gre za pot, ki ti je znana. In vedno privlači. Zaradi svoje prepadne narave, ko pod nogami nimaš prav ničesar. In zgolj tvoje roke zagotavljajo kljubovanje težnosti. Dve popkovini, pripeti na debelo jeklenico, dajeta občutek varnosti. 
Začetek
Ocene tu ne igrajo prav nobene vloge. Nekateri odseki so menda težji, drugi lažji. A to komajda veš, ko se vzpenjaš po navpičnici. Težave kar ne minejo. In ko že misliš, da si na koncu, se pred teboj postavi nov zid. Znova se je treba vpeti, nadaljevati z vzponom, stopati previdno, trdno držati, verjeti vase. 
Navzgor
Z Borutom in Sandijem smo šli prav tako. Po običajnih pripravah, od prvega vpetja, sledeč jeklenicam nad vodo, ko si še misliš … saj to ni nič. Nato pa naravnost navzgor, tja kamor nas je peljala nenavadna železna pot, malo sem in malo tja, kamor so kazali naravni prehodi. 
Vedno višje nad reko in cesto
Pa ne vedno. Včasih kar malo po svoje, če si je tisti, ki je pot začrtal, mislil, da bo tako bolj drzno. Kot bi hotel, da se vsem, ki se bodo podali po njegovih stopinjah, iz ust izvije vzdih. Včasih navdušenja, drugič strahu, tretjič obupa. Ko težave trajajo in trajajo. Vedno se po nekaj metrih varljivega lažjega sveta pred teboj postavi nov stolp, skorajda neprehodni zid. 
Borut
Ni lažjih prehodov, moraš naprej, trudne roke znova zagrabijo jeklenico, oprimek, sprašuješ se, koliko še? Je najtežje mesto že za nami? Šum reke se izgubi v globini, cesta, avtomobili na njej kot igrače. Končno se začne dolga prečka, malo gor, večinoma navzdol. Vse do mesta, kjer veš, da je večina težav res za teboj. 
Sandi
In te čaka zgolj še spust mimo ostankov obrambnega stolpa, od koder je res lep pogled na bližnjo Železno Kaplo. Katere ime seveda ni nobena skrivnost. Malo večja nam je bila pot, ki se je preko strmine spustila naravnost navzdol. Pa saj ne more iti narobe, smo si rekli. In imeli prav. Že smo nasmejani stali na izhodišču, kaj bo pogasilo žejo, je bilo pa tako ali tako povsem jasno.
Jest

Ni komentarjev:

Objavite komentar