sobota, 9. februar 2019

Brda

Skozi veje redkega gozda tik pod Lipanco se je prebijala rdečica vzhajajočega sonca. Znana pot nas je vodila tja, kjer so nebo prebadali osamljeni macesni. Hribi nad domačimi konci so bili še temni. Sneg je kazal številne sledi predhodnikov, koča je spala. Mir je bil vse okoli nas, tudi mi ga nismo hoteli motiti. 
Zarja
Da gremo pogledati Brda smo se odločili že prej, zgolj sledili smo znani poti. Lučke kmalu niso bile več potrebne, lovili smo prve jutranje prizore. Žareča pomaranča je prilezla nad obzorje, med oblaki sijala na svet pod seboj. Mrežce in Lipanski vrh je ravno ko smo sopihali v največjo strmino pobožalo sonce. 
Vzhod,
Narisalo je sence macesnom, sneg obarvalo rdeče. Gričevnati svet nežnih belih oblin nas je vodil proti vršnemu pobočju današnjega cilja. Lovljenje trenutkov je zahtevalo svoj čas, prijatelja sta bila nekaj korakov naprej. Prečkala sta pobočje, le nekaj vijug, osamljenih podpisov, ga je zaznamovalo. 
Prečenje
Še zadnji zavoji, odpirali so se razgledi na očake na drugi strani doline Krme. Obšli smo pas skal pod vrhom, stali na njem, se smejali pešcu, ki se je sramežljivo umaknil v varno razdaljo. Mogoče je slišal nekaj pripomb, prijaznih, pa vendarle pikrih. O luknjačih, prav posebni obliki gorskih bitij, ki kot za zabavo luknjajo pristopne smučine. 
Meglena dolina
Na znanih hribih vse naokoli smo videli majhne črne pikice, lovile so začetek dneva. Brda so ostajala za nami, samotna. Obvozili smo skale, črni zobje so štrleli iz belega snega, previdno zavijali po deviškem pobočju navzdol. Sam sem ostajal na površini, prijateljema se je prediralo, zavoji so bili težki, nerodni. 
Vrhovi nad Pokljuko
Nad strmino smo zavili desno do mesta, kjer se je videl dober prehod. Nato pa valovali, malo elegantno, malo bolj v cirkuški maniri, do koče na Lipanci. Luknjači, ki smo jih srečevali, so nadaljevali svojo pot. Zvoženo pobočje, gozdna cesta, kot dobro poteptano smučišče. 
Na vrhu
Drveli smo navzdol, preskočili na pot proti spomeniku, našli še nekaj zavojev v gozdu, kot bi zavijali med količki. Zapeljali v cilj, tam pri avtu. Lep začetek dneva je za nami, smo si bili enotni

Ni komentarjev:

Objavite komentar