sreda, 7. marec 2018

Pošihtarski Jakob

Slovenski pregovori niso zgolj stvar našega izročila, oblikovani pred stoletji na kmečki zemlji ob trdem delu kajžarjev. Torej nekakšen arhaični odraz časa, ki je minil. Naj verjame, kdor hoče, toda tudi v času sodobnih tehnologij in sveta, ki se je skrčil na čas dveh obratov ure oziroma virtualno še precej krajši delček milisekunde, več kot držijo. 
Pogled po plohi
In takšen lepi pregovor je tudi o kmetu, njegovi pameti in seveda krompirju. Neumen kmet ima debel krompir. To ve vsak. Pa to res drži? Seveda. Danes se je to več kot nazorno pokazalo znova. Potem ko sem cel dan iz pisarne sredi morosta povsem v nasprotju z napovedjo zrl v modro nebo, se je ravno malo pred Legastjo pošteno ulilo. 
Pobočje
Z Borutom naju nekaj moče ni moglo prestrašiti. Ko sva stopila čez cesto, je zgolj še kapljalo, po prvih nekaj korakih pa je dež povsem prenehal. In tako je bilo ves čas, na vrhu se je pokazalo celo nekaj modrine. Pa naj verjame, kdor hoče, toda ko sva se vrnila do avta, so spet padle kaplje, očitno sva ravno ujela vremensko okno. 
Daleč se vidi
Kakorkoli. Samotni popoldanski vzpon po lepo narejeni pristopni smučini, snega je kljub odjugi, ki je sedaj res zajela naše kraje, še dovolj. Že med hojo sva ujela nekaj razgledov, na vrhu pa se je videlo do doma in naprej. Oblačni pokrov pri tem ni nič motil. Borut je še mojstrsko improviziral prvo pomoč pri svojem okovju, nato pa sva se že spustila po pobočju navzdol. 
Grape in bregovi
Smuka je bila kar zabavna. Na dovolj strmih pobočjih se je dalo s primerno spomladansko tehniko prav lepo zavijati. Kjer je bil naklon nekoliko manjši tudi, toda ves čas si imel občutek, da gre vse skupaj nekam na silo in bi se dalo še najbolje smučati naravnost. 
Razmočeni zavoji
Kjer pa je bila naklonina res majhna, drugače kot po pristopni smučini tako ali tako ni šlo. No, ko sva povlekla zavoje še po zadnjem travniku, sva si bila enotna, da je bilo miganja za pošihtno popoldne dovolj, in da se bo še kakšen dan več kot izplačalo priti znova v te bregove.
Zadnji zavoji pred cesto

Ni komentarjev:

Objavite komentar