ponedeljek, 21. marec 2016

Šentanc

Ko vidiš, da je v redu, je seveda treba ponoviti. In ko imaš še čas, bi bil greh, če si tega ne bi privoščil. Napoved je kazala solidno dobro, snega je še več kot dovolj, nevarnost plazenja skoraj minimalna. Danes gneče na parkirišču ni bilo, ko sem konjička naslonil tja ob sneg. 
Obet jasnine
Dobra družba je zavila do Zelenice, sam pa, precej utrujeno, proti Šentancu. Dan poprej in napori ter izzivi so se seveda poznali. Vzpenjal sem se po znanem pobočju, pogledoval, če mi kdo sledi. Pa ni bilo nikogar, plaz je ostajal prazen. Na vrhu izstopnega žleba je bilo znova svetlo, sonce je kazalo, da dan ne bo čisto mrk. 
Izhod
Po pobočju tik pod grebenom sem nadaljeval do vrha, se razgledal in ob tem hitro ugotovil, da se je nekje v dolini mleko očitno prismodilo. Navzgor so se pripodili oblaki, zakrili izstop in silili še višje. Ni bilo kaj odlašati, hitro sem skočil na smuči in odpeljal navzdol. Ker za menoj ni bilo še nikogar, časa za razmislek kam in kako ni bilo treba izgubljati. 
Pogled od zgoraj
Nazaj tja, od koder sem prišel, kaj bi drugega. Nad vstopom je bila megla tako gosta, da sem se najprej zbal, da sem že nekoliko prenizko. Pa potem ugotovil po sledeh predhodnikov, da bo v resnici treba še nekoliko navzdol, tam, kjer je možnost neprekinjenega smučanja zgolj še vprašanje dni. 
Okraski
Pomlad nezadržno prihaja, tu se ne da nič narediti. Spust v žleb in zavoji po trdi podlagi so bili prav uživaški, nekaj vrhnjega grifig snega nižje doli pa je bil razlog hitremu brezskrbnemu zavijanju. Dokler nisem pred seboj zagledal pot številnih luknjačev, se zapičil v eno od sledi. 
Begunjščica
In nato prav elegantno (vsaj sam sem imel tak občutek, vtis gledalcev, ki jih na srečo ni bilo, bi bil nedvomno povsem drugačen) prekopicnil v sneg. Otresel sem sneg s sebe, nato pa zavijal bolj previdno, iskal najboljše in predvsem najmanj zvožene predele, dokler se plaz ni iztekel na nekdanjem smučišču. 
Šentanski plaz
Od tam je šlo le še hitro navzdol, zavoji so si sledili vse do zadnjega, tam tik ob avtu. Kjer me je že čakala moja spremljevalka. Dan je bil obema v veselje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar