nedelja, 14. april 2013

Veliki vrh

Kar naenkrat se je ustavilo. Stopili smo v noč, daleč pod pričakovanim odcepom. Sneg, ki je debelo prekrival cesto, je dajal upanje. Cesta se je vlekla, ni je hotelo biti konec. 
Jutro
Zatopljeni v svoje misli smo stopali zvezdam naproti. Te so brlele vedno bolj slabotno, jutro jih je izbrisalo iznad nas. Zavili smo mimo kapelice in pod kočo stopili na sončna pobočja. Navajeni oblačnega neba, megel, ki so vse ovijale kot puhasta vata in pršenja, smo začudeno zamežikali. 
Kofce
Opozorilna tabla je dala zeleno luč, švignili smo mimo, vrhovi Košute so bili kot biseri na ogrlici. Seveda jih je bilo treba ujeti, objektiv je iskal najboljše motive. Dober izgovor, da sem zadihal lažje. Potem pa znova naprej. Čez plazovino preteklih dni na visoka pobočja. 
Kofce gora
Sled se je vzpenjala, štrikali smo proti modrini. Žvenketajoč je del opreme zdrsel navzdol, proti prepadu. Začuden pogled, nato nadaljevanje naprej. Nič se ni dalo narediti. Na grebenu smo stali pod sneženo steno, prava pomlad bo še dolgo hodila sem gor. 
Pobočja
Greben se izteče na vrh. Kot vedno, tako je prav. Nebeško prečenje, luknja v tleh. Začetek konca. Na vrhu postanek, priprava opreme. Razmišljanje kje in kako. Obvezni pogledi. Na vse strani, kajti prav tja se vidi. 
Snega še ne bo zmanjkalo
Veselje pred spustom. Sledil sem smeri vzpona, prijatelja sta zavijala navzdol. Pa nič zato, tudi sam sem prišel na pobočje, ki je dajalo veselje. Pomrznjeno, smuči so brez napora drsele, zavijale. 
Greben proti vrhu
Pogledi nad skokom, zaman. Nato okoli njega, na plazovini smo bili znova skupaj. Vsak s svojo zgodbo. Prva srečanja, pozdravi, nasveti. Nato navdušenje nad kočo, presenečenje pod njo. Pogrezanje, nasmejani padci. 
Razgledi
Zavijanje skozi gozd, iskanje prehodov, cesta. Ko se je na križišču nagnila navzdol, je drselo, lovili smo ravnotežje, vse do zadnjega zavoja. Tam pri avtu, juhej. Le še zlato tekočino je bilo treba potegniti iz snega in dan je bil popoln. 
Servirati primerno ohlajeno

(cesta proti planinam pod Košuto – Veliki vrh)

Ni komentarjev:

Objavite komentar