nedelja, 20. maj 2012

Visoki obronki

Jutro. Mežikanje. Zunaj že sije. Sonce. Modro nebo. Treba bo tja gor. Na zelene obronke. Kjer stojiš povsem na robu. Prepadni razgledi na domačije daleč spodaj. Njive, travnike, gozdove. Zgodbe, ki so bile in ki še vedno minevajo. Se rojevajo. Nove in nove. 
Jutro
Prvi koraki po travi. Pomlad je že prebudila cvetice. Tudi te so še zaspane, toda žarki toplote jih bodo kmalu oživili. Stopinje po znani poti. Prehojeni velikokrat. Pa nanjo še vedno rad stopim. Kaj bi ne. Vršički so kot na ogrlici. Ko stopiš na prvega, gre kar samo od sebe naprej. In vsak ponudi nekaj novega, pogled boža naprej, nazaj, navzdol in navzgor. 
Pogled z Dravha proti Lajnarju in Slatniku
Korak stopa mirno. Sproščeno. Mimo ostalin nekih davnih, tujih strahov. Pred sosedom. Vojno. Norijo. V teh časih povsem nedoumljivo. Takrat tako stvarno, da bi jo lahko zagrabil z obema rokama. Vrhovi so preluknjani, skozi skalo so izklesani rovi. 
Brezskrbno
Večje dvorane so bile namenjene prestrašenim vojakom, opremi, strelne line in kovinske bunke sejanju smrti. Šibka baterija odstira preteklost. Ki je bila zgrajena za večnost. A jo zob časa že desetletja kasneje uspešno grizlja. Hoče zabrisati opomin dedov. O nesmiselnosti. 
Visoki razgledi
Raje kot v mrzlih rovih posedim na soncu. Gorske rože so se prebudile, zadovoljno kimajo. Dan za uživanje. Znova skupaj. Val naju ponese od začetka do konca. Kot sva si pot zamislila. Saj si jo izbere vsak sam. Od tu do tam ali obratno, s sredine naprej ali nazaj. Kakorkoli. Nič važno. Samo da se gre. Tja daleč, čisto blizu. 
Srečanja
Srečanja. Črna ovca, bele sestre. Cel trop, mali jagenjčki radovedno kličejo. Mamo. Če gredo lahko še bližje. Seveda ne. Ljudem ni zaupati. Odskakljajo, iščoč zajtrk, tam spodaj. Še zadnje poglavje, pogled v rov, vzpon do bunke. Previdno. 
Možic
In hitro pod avrikljem nazaj na svetlobo. Današnjega dne. Koraki malo naokoli vodijo navzdol. Planina oživlja. Jutranji mir se je poslovil. Še pozdrav ali dva. In že sva. Zoper na začetku. Nekega konca…
Avrikelj
 (Soriška planina-Dravh-Lajnar-Slatnik-Možic)

Ni komentarjev:

Objavite komentar