nedelja, 29. januar 2012

V hribih se dela dan

Videlo se ni nič. Lučke, ki so nam brlele na čelu, niso predrle gostega mraza. Ta se je utelesil v belih koprenah, ki jih je veter preganjal čez sedlo. Najraje bi pobegnili nazaj v toplo zavetje. Toda tega bi ne znali razložiti. Predvsem pa ne odpustiti. Sebi. Zato smo se potopili v noč.
Dan se budi
Smuči so sledile nekim spominom, globoko dihanje je prineslo toploto. Dvigovali smo se nekam v nebo, pripeti na tanko plast snega, nad nami nič, pod nami nič. Spraševali smo se, nekje v nas se je budil dvom. Le sledi preteklih dni so dajale vedeti, da bo prav. Strmina je jemala dih, reka gibajočega zraka na Grebencu nas je stresla.
Pod vrhom
Koraki so postali težki, previdni. Vrtoglavo globino smo samo slutili. Še bolje tako. Snežena pobočja pred nami so iz privida postala resničnost. Tam nekje daleč, za visokimi špicami, se je obetalo upanje. Moreče negotovosti ni bilo več, postali smo prešerni. Velika sestra levo, manjša desno. Stvar odločitve. Jasno. In odločili smo se. Prav.
Pogledi
Naša pot se je iztekala, višje se kmalu ni dalo več. Postali smo, se nasmejali. Prsa nam je polnilo navdušenje. Oči pa kar niso vedele, kam pogledati. Toliko vsega. Skoraj preveč. Ujeli smo trenutek, dva, nekje v sebi zavriskali, nato pa že počasi previdno zarezali svojo sled. Vsak je sledil v sebi zarisani črti, doživljal prostrano belino ne neki svoj način.
Velika sestra
Ko se je za gorami počasi pobliskalo, smo počakali. Noč je bila dokončno premagana, svetloba je prodrla v vse kotičke naše duše. Še nekaj zavojev. Drsenje. Koraki. Samota. Megle so nas znova objele. Niso nam vzele dobre volje. Uživali smo v zavojih. Šele daleč spodaj smo srečali naslednike. Zadihani nas skoraj niso opazili. 
Megleno
Dogodivščina se je iztekala. Zadnji zavoji. Kar smejalo se nam je. Hlad in veter na sedlu nas nista več motila. Sedli smo v zavetje in se odpeljali navzdol. Tja, kjer se niti še niso dobro zavedli, da se je v hribih že rodil...nov dan.    
Slovo(Vršič - Mala Mojstrovka)

Ni komentarjev:

Objavite komentar