nedelja, 9. november 2014

Na dveh kolesih okoli roba

Na tak poznojesenski dan, ko se sem in tja nad oblaki pokaže celo sled jasnine, ko je burja lepo doma za Nanosom in je glede na razmere pri nas doma prav prijetno toplo, bi bil pravi greh ne priti sem dol, na čudoviti kraški rob. In ni nama bilo težko. Kajti vedno se rada vračava, jesen je tu najlepša. 
Ruj
Ruj v vseh barvnih odtenkih žari ob skalnih grobljah, pokrajino naredi čarobno, na njem počije oko, listek ali dva za srečo odneseš s seboj. Ko na dveh kolesih krožiš na tem svetu, med zemljo in nebom, dol in predvsem gor. Kolovoz naju je mimo besnega štirinožca po vrsti globokih vdihov pripeljal do trav. 
Križa
Suhe valovijo v vetru, nežno se igra z njimi, jih zvija, dviguje, polega. Nato odhiti dalje, čez griče, skalni rob, tja v smeri neskončne modrine. Tu se najdejo lepe rože, nemirni martinčki, bela skala. Pogled seže daleč, tja do morja in čez. Pa razgledni griči niso vse. Tu so še vasi, ko hodimo zgoraj po robu so prav pod nami. Rakitovec, Zazid, Podpeč. 
Meglice
In ljudje. Te se splača srečati. Njihova dlan vsak dan znova boža rdečo zemljo, jerino, tera rosso. Dvigne roko v pozdrav. Zmoli molitev, da bo jutri še en tako lep dan. Ko je na Krasu res krasno. Na dva krat dveh kolesih sva po kolovozih prišla pod Golič in božajoč trate nanj, nato sva jo mahala, tako in drugače, naprej pod Kavčič, kjer se je zgodba, še bolj razgledna, ponovila. 
Znamenje
Nisva pustila, da bi naju dvoje križev zmotilo, mislila sva si svoje. Spust v Rakitovec je bil seveda divje zabaven in uživaški. Cesta do Zazida, z obveznim razmišljanjem ali je ta pot začetek ali konec je bila hitra, letela sva kot za stavo, lovci za cesto, ki upam, da niso čisto nič ujeli, so samo debelo gledali. 
Trate
Iz Zazida sva se čez železno cesto vrnila nazaj nad rob in v Podgorje. Srečna, zadovoljna, najraje bi kar vriskala. Raziskovanje je prineslo veliko vsega. Doživetja. Željo. Upanje. In predvsem spomin. Ta bo ostal. Za vedno. Bi ga bilo greh ne zapisati na tak lep jesenski dan.
Neka druga pot

Ni komentarjev:

Objavite komentar