nedelja, 18. marec 2012

Zima, zima, bela...nasvidenje!

Zadnjič. Sem rekel že prejšnjič. Toda tokrat z vsakim korakom spoznaval, da bo sedaj zares. Plaz je kazal svoje rebro in se veselil pomladi. Ki ga bo dokončno odgrnila. Do beline je bilo treba čez začetek melišča, z vsakim dnem bo treba narediti več korakov. 
Okno
Noč je bila, sorodni duši sta kar obsedeli v svojem avtomobilu. Tudi prav. Bila sva dva, samote torej nobene. Zgolj razumevanje. Podlaga je bila trda. Ravno pravšnja. Da je občasno malo zdrsnilo. Nič hudega. Med tem ko so še med vožnjo nebo krasile zvezde, se je od sedla navzgor vlekla megla, skuhana v trentarskem kotlu. 
Vzpon
Nad Grebencem naju je povsem zagrnila, videlo se ni ne naprej in ne nazaj. Smuči so romale v roko. In tam tudi ostale. Ker sva se ob hoji po grebenu, tam nekje nad Pripravniško grapo, odločila, da nadaljujeva kar na ta način. Saj ni daleč, je tolažil Borut. Oba sva vedela, da je temu res tako. 
Grebenc
Da pa bo vseeno treba veliko korakov. In se bo vleklo. Prav do vrha. A kaj ni tako vsakič. Sopihajoče sem se ustavljal. In ob tem razmišljal ali je meglena prevleka blagoslov ali prekletstvo. Vrh v daljavi bi jemal moči. Na dosegu roke dal zagon. Sedaj se ni nič vedelo. Kje je. Šele sive skale minuto pod najvišjo točko so bile zadosti znane, da sva dobila odgovor. 
Megleno
Veter je nosil mraz. Pomlad v dolini je bila svetlobna leta daleč. Prezebla sva pripravila opremo, komaj zbrala voljo za posnetek ali dva, nato pa že iskala borne prehode med skalovjem. Šele nižje so zavoji postali široki, tisti pravi. 
Vrh
Toda kmalu je bilo že treba iskati prehod proti Grebencu. Malo sva se popraskala po glavi. Potem pa našla pravo pot, mali možici so pokazali, da bo prav. Pod sedlom sva pozdravila skupino hodcev, ki so sopihali navzgor. V grabnu je bilo snega več, zato sva si izbrala to pot. In po njej uživala skoraj do izteka. 
Zavoj
Še zadnjič sva snela smuči. Z njih nežno očistila sneg. Jim pomežiknila. Doma bodo šle v kot. Za dolgo časa. Tako kot naše želje po samotnem vijuganju. Ostali pa bodo spomini. Ki bodo burili domišljijo. In lažje bo počakati, da se botra zima...spet vrne.
Slovo

(Vršič – Mala Mojstrovka) 

Ni komentarjev:

Objavite komentar