nedelja, 13. avgust 2023

Povna peč

Nedeljsko jutro se je šele prebujalo, sonce je počasi lezlo proti obzorju, ko sem ob prvi svetlobi stopil proti Staremu Ljubelju. Časa danes nisem imel na pretek, kar je bilo še dobro, saj bi si drugače zanesljivo izbral cilj, ki bi bil pravi izziv za moja, od dneva poprej nekoliko razbolela stegna. 
Jutranja zarja
Bolečina v mišicah ali muskelfiber kot mu ljubkovalno rečemo, se glede na definicijo pojavi nekaj ur po vadbi, ki je bila preveč naporna glede na sposobnosti. No, dobro, da vem. Včasih smo rekli, da bo treba še malo žgancev pojesti. Nekdanji mejni plato je bil skorajda izumrl, tudi po poti nisem srečal nikogar. 
Nekdanji mejni prehod
Jutranja zarja tam proti Tržiču, šel sem mimo kapelice, ovinki so ostajali za menoj. Na enem od njih sem zagledal stezo, ji malo sledil, ugotovil, da ne gre prav. Verjetno zavije nekam proti Korošici, sem bil sicer malo skeptičen zaradi podrtega pobočja pred menoj. Vrnil sem se na cesto, prav presenečen malo kasneje, ko sem za ovinkom zagledal kočo. 
Povna peč
Že? Kje pa sem izgubil en ovinek? Pa se nisem nič ustavljal, hitro sem naredil fotografijo nekdanjega mejnega prehoda, se čudil novi kapelici takoj na drugi strani meje, nadaljeval naprej v gozd. Vzpenjal sem se, steza je bila mestoma skorajda povsem zaraščena. Očitno jih prav veliko vendarle ne izbere smeri proti razgledišču, ki ga obeta tablica ob koči. 
Pogled v smeri Grlovca
Malo gor in malo manj dol sem nadaljeval do značilne in prav dobro znane skalne špičke levo od poti. Zaokrožil sem okoli nje, na razcepu zavil do vrha. Sonce ga je osvetlilo, žarki jutra so potipali čez razglednik. Ko sem se spustil nazaj na sedlo, je še vse spalo, ni bilo videti, da bi bila koča že odprta. 
Same zanimive špice
Malo nižje prvo srečanje, starejši gospod, ki so ga leta že malo skrivila. Počasi je hodil navzgor, premikal noge previdno, kot bi se bal, da se bodo zdrobile. Prijazno sva se pozdravila, še nekaj pozdravov sem izmenjal do parkirišča. Dan je bil tu, lep, še svež. Tako se je tudi začel …
Begunjščica

Ni komentarjev:

Objavite komentar