sobota, 5. januar 2019

Lemovje

Trenta je dolina, ki s svojimi čari, prvinskostjo, izgubljenostjo v času vedno privabi. Tako se seveda nisem mogel odreči vabilu prijateljev, da se zapeljemo do bregov smaragdne lepotice, raziščemo skrivne planine nad njo, zberemo pogum za potop v čarobni gozd, kjer skrivenčeni starci bedijo nad mladim življem. Le kdo bi se lahko? 
Jutro se prebuja
Prehod preko Vršiča je bil kljub začetku januarja kopen, globalno segrevanje očitno ni zgolj mit zmedenih znanstvenikov. Spust v dolino prav gledališki. Tema se je počasi umikala prvi jutranji svetlobi, zastor noči plašnim pogledom na oder današnjega dogajanja. Nekaj hitrih postankov, nato pa kmalu nad vasjo Soča koraki v napačno smer. 
Prijatelji v čarobnem gozdu
Pa je bila zmeda hitro razjasnjena, zbadljivka ali dve na račun prvega pa kot vedno vzeti dobrohotno. Odmev udarcev srca, posameznih misli, izrečenih med globokimi vdihi, komaj ujetih tam nekje v zraku. Lemovje, samotna zapuščena vas visoko nad dolino, kjer sedaj zgolj občasni obiskovalci skušajo uliti suhim travam nekaj življenja. 
Lemovje
Ruševine hiš, kjer je bilo nekoč toplo ognjišče, samota vse naokoli. Vzpon po razgledni poti le malo višje, do čarobnega gozda, kjer sivolasi starci, skrivenčeni od časa, kljubujejo vsem ujmam narave. Nato pa znova spust skozi vas do Soče. Obisk preteklosti. Bolečih spominov naših dedov. 
Razgled
Ko je tu po dolini rohnelo in bobnelo železje. Ubijalo življenje, rilo po zemlji, uničevalo vse, kar je dobrega. Ko je Soča, ob kateri smo se vračali, tekla nižje doli rdeča. Nosila s seboj mrtvo kri. Pustili smo žalost za seboj, občudovali ledeni oklep Paverjevega slapu, se ustavili pri koritih Mostnice, pod izvirom Soče. 
Opomin
In seveda pri Kugyju, ki že dolga leta zre v svojo ljubezen. Jalovec. Misel nanj je plavala preko doline, ko smo naredili postanek na razgledišču pod Vršičem. Ni bil zadnji. Kajti novo letu je tukaj, treba je bilo nazdraviti. In prav to smo seveda tudi naredili, že na naši, gorenjski strani. Naj bo srečno, naj bo zdravo, naj bo takšno, kot si ga želimo.
Velikan

Ni komentarjev:

Objavite komentar