sobota, 8. april 2017

Kje so Turki?

Vsekakor prepolne poti sprehajalcev, ki jih je očitno pomlad priklicala izpod korenin, niso moj najljubši kraj. Zlati copati, pajkice, ki stiskajo preširoke obline, sopenje ob vsakem gibu, upajoč, da bo napor iztisnil kakšen kilogram, ki bi se še preveč poznal na najljubši plaži, ob tem pa glasno govorjenje, kot bi bili na ljubljanski tržnici. 
Pot
Med takšno poplavo besed pogrešaš le tistih ščepec, ki si ga na samotnih poteh iskalci tišine srčno izmenjamo. In si z njimi zaželimo vse dobro. Srečno. Pa vendarle to ni promenada ob Ljubljanici. Saj je vendarle hrib. No, skorajda bolj kucelj, zaščitni znak Ljubljane. Šmarna gora. 
Pogled
Vsakoletno srečanje prijateljev in pomanjkanje drugih idej me je privabilo na to romarsko pot. Kjer zvonček pri sv. Antonu odmeva brez prestanka, vsega presiti pa verjetno v zrak spuščajo želje, ki so daleč od skromnosti bližnjega svetnika. Kakorkoli. Navzgor sem jo mahal sam, prehiteval utripe srca, od ene do druge kapelice. 
Gorjančeva
Zavil na vrh Grmade in se nato, kar povprek, malo po svoje, že iz navade in poznavanja, zakadil proti Turškemu znamenju. Ali označuje kužne čase ali resnično zmago nad Turki, ne vem. Saj ob pogledu v zgodovino velikokrat pomešamo dejstva in legende. Kot bi hoteli naše očake izpred davnih let narediti junake, upajoč, da se je nekaj njihovega poguma preneslo tudi na nas. 
Prijatelji
Obšel sem kamniti monolit in se znova pomešal med klepetave glasove, ki so zadihano stopali proti vrhu. Še zadnja kapelica, pogled v dolino. Srečanje s prijateljem, vedno ga je lepo videti. Modro nebo, gneča kot na tržni dan. Za cerkvenim zidom smo se zbirali enako misleči. 
Češnja
Nekaj sto let prepozno slavili zvijačno zmago nad takratnim sovragom, seveda v tradiciji novih časov prav z njihovimi dobrotami. Pričakali zvonjenje. Naredili skupinsko sliko, nato pa po preizkusu znanja pobegnili iz tega hrupnega cirkusa. Objel nas je gozd, udušil glasove, pot nas je peljala navzdol. Toda del nas je še vedno ostajal tam gori, pod modrim nebom, bleščečim soncem.
Domov

Ni komentarjev:

Objavite komentar