petek, 8. december 2023

V obratni smeri

Zadnjič sem šel v obratni smeri urnega kazalca. In ob tem kvasil takšne, da me je prijatelj potipal po čelu, če nisem kaj zbolel. No, dnevi so takšni in drugačni, pa misli tudi. Vsaj pri meni jih je cela mavrica, za vsako razpoloženje, za vsak dan svoja barva. Pa saj niti ni pomembno, kakšne volje sem, ko hodim. Bolj takrat, ko skušam doživeto preliti na papir. 
Pod Cekinovim gradom
Tokrat sem imel med službo in večerno slovesnostjo ob dnevu človekovih pravic ravno prav časa za kucelj. In ker se mi res ni dalo voziti okoli, se je Rožnik seveda ponujal kot najbolj logična izbira. Stopil sem z domačega praga, nadaljeval proti Celovški cesti, tam zavil čez Tivoli proti Čadu. Vreme ni bilo ne vem kaj, a saj v Ljubljani kaj boljšega, sploh nekje med jesenjo in zimo, težko pričakuješ. 
Grad Tivoli
Čas je bil za misli, kakšno besedo, zaznavanje narave, ljudi, njihovih cuckov, vse okoli mene. Drevje je že golo, svoje veje v nenavadni molitvi izteguje proti nebu. Na robu Rožne doline sem zavil v klanec proti Cankarjevemu vrhu. Ni prav strm, toliko pa že, da se malo ogreješ. Pod cerkvijo je nekaj kupčkov snega spominjalo na minljivo življenje snežakov. 
Cankarjev vrh
Nekdo je imel s tem, da jim je dal obliko, vdihnil življenje, veliko veselja. Ob njihovih zadnjih trenutkih jih je komaj še kdo pogledal, le za ta čas kar visoka temperatura jim je delala družbo. S cerkve sem se spustil mimo gostilne, naprej do travnika s pogledom na mesto, se znova vzpenjal, vse do Šišenskega hriba. NLP je še vedno tam, tako kot že dolgo je lebdel nad gozdom. Na hiški ob robu je bil zdaj že nov vesoljec. Ali vsaj nekaj neznani življenjski vrsti podobnega. 
NLP
Na drugi strani sem se usmeril navzdol. Počasi se je spuščal mrak, moral sem kar pohiteti, saj s seboj nisem imel čelke. Na prepletu poti, makadamske ceste, sem izbiral prave odcepe, se spustil do ostankov nekoč ponosnega hotela Bellevue, ki sedaj kažejo kaj klavrno podobo, šel mimo cerkve do Celovške ceste in naprej v smeri doma. Ja, današnji dan je bil pa takšen …
Šiška

Ni komentarjev:

Objavite komentar