torek, 26. december 2023

Na Kosmatici je še sneg

Snega ni še od nikjer, nobene priprošnje, takšne ali drugačne, ne pomagajo. Zatorej je bila kar spodbudna vest, da ga je vsaj na Kosmatici očitno še dovolj. Rok je bil ob klicu ravno v nočni izmeni, kmalu mi je klic vrnil s sporočilom, da se mi bo zjutraj lahko pridružil. Poleg njega pa še sin Aljaž. 
Pri Podnarju
Slednji je bil pred kratkim na Krvavcu, Kosmatica se je kazala kot nekakšno logično nadaljevanje v turnosmučarski šoli. Pod Podnarjem je bilo ob cesti že polno avtomobilov, zato smo zapeljali višje in parkirali tik ob belini. Pridružili smo se tistim, ki so ravno odhajali, preko travnika, ki ga še vedno popolnoma prekriva sneg. 
Rok in Aljaž
Tudi v gozdu ga je dovolj, mestoma je kakšno mesto pomrznjeno, vendar se je tudi Aljaž, ki mu je trdi sneg nagajal na Krvavcu, vzpenjal brez težav. Pokazalo se je ostenje Vrtače, Zelenjaka, Palca, slutilo, kje je Žleb. Mlademu turnemu smučarju, s katerim sva ušla nekaj korakov naprej, sem povedal tudi, kje je Rjavica. Saj nikoli ne veš, kdaj ga pot zanese na te griče tik za mejo. 
Nebo
Začetek ceste, hodili smo kar hitro, za Roka sem že vedel, a tudi Aljaž ima dosti kondicije. Tik pod ovinkom pred zadnjo bližnjico so navzdol pridrveli prvi smučarji. Po ropotu smuči je bilo jasno, da je podlaga na cesti kar trda. Bližnjica je začetek zabelila s krajšim kopnim mestom, potem pa je bilo snega zadosti. Prav tako kot z manjšo prekinitvijo tudi na spodnjem travniku. 
Vgrizeva planina
Me je pa presenetilo, ker je bila koča na Vgrizovi planini odprta, iz dimnika se je kadilo, ko smo peljali navzdol, jih je nekaj sedelo pred njo. Do vrha ni bilo daleč, le še nekaj korakov in že sem bil na najvišji točki, malo za mano sta prišla tudi Rok in Aljaž. Kratek počitek, razgledi, spet sem imel kaj povedati. 
Na vrhu
Potem pa navzdol, do planine in po cesti proti izhodišču. Številni so se še vzpenjali, dan je bil lep, sonce je grelo. Je bilo vredno. Šibali smo mimo, na trdi podlagi je odlično letelo. Kot bi mignil, smo bili na koncu ceste, tudi nadaljevanje do parkirišča je bilo tekoče. Ja, res lep začetek dneva v odlični družbi.
Smuka

Ni komentarjev:

Objavite komentar