četrtek, 7. januar 2021

Blegoš

Nekaj dogovarjanja, pogledovanja v nebo. Kazalo je dobro, Borut je dokončno odločil smer. Blegoš še nikoli ni razočaral. Gremo gledat, če bo tudi tokrat tako. Pobrala sva Tomaža, peljali smo do Zgornje Žetine, nad njo morali počakati, da so slabše motorizirani nataknili verige, malo kasneje pakirali na Črnem kalu. 
Pot proti Prvi ravni
Znašli smo se v snežni pravljici, snega je letos res veliko. Za kakšno smreko še preveč, na začetku smo splezali preko tiste, ki je klonila pod težo. Nadaljevali po cesti proti Prvi ravni, pod nami je bilo vedno manj meglene koprene, nad nami modro nebo. Včasih sem malo zaostal, saj je bilo vendarle treba ujeti trenutek ali dva. Nato pa že lovil prijatelja. 
V gozdu
Vzpon skozi gozd, Tomaž je v svojih mislih ušel naprej, z Borutom sva obujala spomine, govorila o načrtih. Dokler nisva prišla na travnike. Modrina, nedotaknjena prostranstva, smreke, kot bi jih oblil s sladkorno peno. Mimo bunkerja, zavoj proti vrhu. Hitro smo videli, da je pot z druge strani dosti bolj obljudena, na vrhu je bilo kar nekaj pohodnikov, novi so še prihajali. 
Pravljični vzpon
Počasi se je mračilo, zato se nismo pretirano obirali. Saj razgledov tako ali tako skorajda ni bilo, še tiste redke je vedno bolj zagrinjala megla. Spustili smo se po pobočjih, le eden je vijugal tu doli pred nami. Strmina je bila ravno pravšnja, šlo nam je brez težav, za seboj smo puščali enakomerno sled. 
Večer
Zavili smo prečno, do preloma, hitro našli pravo skalo, ki je vedno najboljši kažipot. Lovili zavoje navzdol, med ravno prav narazen posejanimi bukovimi drevesi. Prečkanje nove ceste, preskok v graben, ki se še ni pretirano zarasel, skok na cesto, kjer smo se vzpenjali. Snega je bilo več kot dovolj, zavoji v pršiču. 
Na vrhu
Sam sem zadnji del izvedel tako mojstrsko, da sem pristal na riti. Smeh, seveda. Še spust bolj ali manj naravnost, po sledi vzpona, do že znane smreke. Saj je bilo snega za kaj drugega enostavno preveč. Zadnji zavoj, kje drugje kot pri avtu. Da je bilo super, ni treba posebej poudarjati. Blegoš res ne razočara.
Podpisi

Ni komentarjev:

Objavite komentar