petek, 24. februar 2023

Pred spremembo vremena

Vreme to zimo je nekoliko muhasto. Po kar nekaj dneh otoplitve se je za konec tedna obetalo poslabšanje s padavinami in ohladitvijo. Zato je bilo treba izkoristiti še zadnje trenutke dokaj dobrega vremena. Res sem poizvedoval o stanju na Španovem vrhu, vendar so novice o razmerah Tomaža prepričale v odločitev, da greva na Triangel. 
Ljubelj
Meni je bilo v redu. Saj je ta cilj enostavno – vedno dober. Imel sem nekaj zamude, tako sva na Ljubelju stopila na sneg šele malo pred četrto. A dan je že zadosti dolg, da kljub nekaj minut kasnejšemu začetku ni bilo treba razmišljati o lučki. Pričakala naju je nizka oblačnost, čudna rumenkasta svetloba proti zahodu je oznanjala prihod večera. 
Umazano rumena svetloba
Snega je sicer še dosti, toda kopnine ob strmem delu nad Zelenico, sploh pa vršna kapa najinega cilja so kazali, da je nova pošiljka nujna. Brez nje bi bili namreč smuki v tem koncu dnevi šteti. Tudi plazovi nad Ljubeljem so že skoraj kopni. Šibala sva naprej, belina vse okoli naju, Zelenica se je zdela kot privid. 
Zelenica
Pokazala se je tam na sedelcu, potem pa, ko sva se oddaljevala, spet izginila za neprosojno zaveso. Ko sva po dobri uri prišla do vremenske postaje, je bilo za nekaj zadnjih metrov treba sneti smuči. Drugače enostavno ni šlo več. Toplota topi sneg, tudi meni je bilo ob hoji navzgor kar pošteno vroče, prihaja pomlad? 
Kje pa je sneg?
Ja, kakšna zima, sem kar malo zavijal z očmi. Pripravila sva se za spust, nazdravila dnevu, smuki, predvsem seveda nama. Se nekaj korakov pod najvišjo točko zapeljala po belini. Prvi zavoji so bili dobri, na strmem delu so se sicer že kazali kuclji, zato je bila smuka pač takšna, kot je bila. Malo stresena, malo valovita. 
Pred prvim zavojem
Pod Zelenico je bilo boljše, na plazu pa sploh odlično vijuganje. Ustavila sva se za trenutek, nato pa peljala naprej. Drvela sva navzdol kot dve furiji, deset minut in že sva se ustavila na robu parkirišča. Zadovoljna? Seveda! Sedaj naj pa vendarle pade kakšen centimeter, da bo februar predal marcu dober obet za pomladansko smuko.
Zavoji na plazu

Ni komentarjev:

Objavite komentar