nedelja, 19. december 2021

Blegoš

Seveda smo bili zgodnji. Toda misel, da bomo na Črnem kalu nad Zgornjo Žetino prvi je bila še kako napačna. Kar nekaj avtomobilov je bilo že parkiranih, dva sta se s črnim kosmatincem ravno odpravljala. Prišel nas je pogledat, malo povohal, potem pa se vrnil k lastnikoma. Očitno smo mu bili v ranem jutru še kako zanimivi. 
Prebujanje
Med hojo proti Prvi ravni sem bentil nad luknjači, Uroš, ki je hodil za menoj, je kar nekoliko začudeno gledal. A kaj, ko vzpenjajočim pešcem ni bila zadosti lepo utrjena, široka gaz. Prehodili so še vse naokoli, v pristopni smučini so bile luknje vsaj enega para čevljev. Številke tam malo pod 40. Pa naj si vsak misli, kar hoče. 
Proti vrhu
V daljavi se je obzorje rdečilo, svetlobe za hojo ni bilo veliko, zato smo na glave že takoj nataknili lučke. Ko smo na Prvi ravni zavili v gozd je bilo še dokaj temno. Na belih pobočjih pod vrhom pa je dan že narisal detajle. Pokazala se je tudi luna na drugi strani hriba. Na vrhu gneče ni bilo, mogoče zaradi vetra, ki je mrzlo vlekel. 
Luna
Zato tudi kaj več volje kot za priprave in preizkus žganja iz granatnega jabolka ni bilo. Prvi previdni zavoji po trdi skorji so bili odlični. Nižje se je trda, a grifig podlaga začela mešati s posameznimi deli, kjer se je znalo kaj predreti. Spustili smo se proti veliki skali, z Borutom sva ugotavljala, da se pobočje vedno bolj zarašča. 
Razgled z vrha
Skozi redek gozd smo uvijali navzdol, smučarija je bila tu odlična. Južen, a dobro smučljiv sneg. Začudeno smo prečkali cesto, ki je prejšnja leta še ni bilo. In nato skočili čez zadnjo oviro na cesto proti Črnemu kalu. Borut nekoliko bolj elegantno, sam sem končal z glavo v snegu, Uroš pa bi me, z zlomljeno palico, skorajda posnemal. 
Preskok
Seveda je bilo vse prekopicevanje zgolj razlog za smeh. Drveli smo po cesti navzdol, tik pred parkiriščem so nas dosegli prvi žarki vzhajajočega sonca. Pivo, sladke praline, vse to nas je čakalo. Sledila je zgolj še analiza današnjega smuka, ki je bila povsem pozitivna. Kaj drugega pa bi bilo sploh mogoče pričakovati. 
Vzhod

Ni komentarjev:

Objavite komentar