petek, 28. avgust 2020

Krog nad Mačami

Saj ne rečem. Če greš sam, je čisto v redu. Misli hitijo, vse vidiš nekako bolj jasno. Pa vendarle je v družbi bolj zanimivo, tišino režejo besede, oblikujejo stavke, cele zgodbe. Usta so se mi razširila v nasmeh, ko se je Lars na povabilo odzval s preprostim … seveda. Celo zgodnja ura ga ni motila. 
Planiki
V temi sta lučki nad Mačami razsvetljevali pot, vzpenjala sva se po znani poti proti Spodnjemu Kališču. Prav tam naju je dosegla svetloba, postala sva ob prvem pogledu proti dolini, stopila do planink. Seveda nisem skrival, kdo jih je izklesal in zakaj tam gori visita, pripeti na skalo. Pri koči na Kališču je še vse bolj ali manj spalo, kratek postanek za najdbo skrite škatlice malo višje, hitra odločitev. 
Storžič
Storžič, njegov vrh zavit v meglico, bo ostal za drugič, greva kar proti Mačenskemu prevalu. Dvignila sva se na Mali Grintavec, v belino, megle so zastrle vse razglede. Brskala sva po drobirju, ugotavljala, da se celoten vrh bolj ali manj podira. Po postanku je bilo treba naprej, čakalo naju je še nekaj hoje. 
Srednji vrh
Nad Dolgo njivo sva nadaljevala do Srednjega vrha, se nasmihala ovcam, ki so se prestrašeno umikale, kot bi bila dva volkova. Križ na vrhu je seveda povsem odveč, delitve, znamenja te ali druge pripadnosti v gore res ne sodijo. Pred Cjanovco sva se skorajda ujela v pajčevino, ki je bila spretno razpeta v ruševju. 
Pajčevina
Da bi se po mokrih travah spustila proti Hudičkovemu borštu nama ni prav nič dišalo. Raje sva nadaljevala po lepi poti navzdol v smeri Javorovega vrha, pod njim prišla do izvira, ki je še kako prav prišel. Našla pravi odcep do Babe. Kjer sva se malo dlje zadržala. Se že ve zakaj. Potem pa jo mimo koče ubirala navzdol. 
Lars na Babi
Pod Potoško goro, Jakobom, vse do Podaka. Od tam naju je zaraščen kolovoz peljal nad Novo vasjo proti izhodišču. Vrhovi nad nama so bili še v oblakih, pa prav nič zato. Sta bila sam izlet, družba tista, ki sta dala dnevu pravi čar, ga ujela v mreže spomina, tam zapisala za prihodnost.
Pogled na Ljubljansko kotlino

Ni komentarjev:

Objavite komentar