ponedeljek, 28. oktober 2019

Nočni pohod

Noč in njena moč. Naju ni prestrašila. Ko sva na nekdanjem mejnem prehodu stopila za nekdanje poslopje policije, našla pravo smer. Prižgala čelni lučki, ki sta osvetljevali dobro znano pot. Kako sem bil vesel, da se je Ajda odločila, da mi danes dela družbo. Trenutki, ki so se nekoč zdeli tako samoumevni, so postali v zadnjem času nadvse dragoceni. 
Oddajnik
Besede, ki so bile včasih kar hitro preslišane, so sedaj pomembne, loviš jih kot prestrašene jerebice v letu. Koraki proti Rakeževi planini, samota naju je objela. Oddajnik na robu strmine je pošiljal signal v daljavo, nad njim sva preverila prav poseben štor. Potem pa hodila naprej, najini glasovi so bili nekaj živega v temni noči. 
Nenavadne lepotice
Na Ankovi planini je hiša, kjer so nekoč v daljavo oprezali vojaki tedaj domače države, še vedno samevala. Tudi stražarnica je bila zapuščena, le kdo bi danes tu kaj čuval? Nadaljevala sva po poti proti najinemu cilju, prav posebne zvezdice so nama kazale pot. Sledila sva jim do odcepa, se čudila, kakšna teža je bila, da se je cesta udrla. 
Nekdanja stražarnica
Se na zavoju začela spuščati proti Roblekovi planini. Ko sva prišla na njen rob, je bila že mirna, vsi gozdni delavci so odšli. Ustavila sva se, prisluhnila tišini, poiskala zanimivo brezo, ki upognjena daje videz nekakšnega nenavadnega portala. V nek drugi, skrivni svet. Pa sva raje ostala kar v tem, za enkrat je še dober. Mogoče pa nekoč, kasneje … 
Prehod
Stopila sva nazaj, vmes pregledovala zvezdice, sem in tja kakšno nadomestila ali popravila, če sva ugotovila, da je to potrebno. Noč je bila vedno bolj temna, zgolj najini lučki sta še dajali svečavo. Osvetlili sva polža, ki je prav počasi lezel preko ceste, slinarju se očitni ni nikamor mudilo. 
Ajda
Nadaljevala mimo Ankove in Rakeževe planine znova tja, od koder sva prišla. Besede so se menjale, dragoceni trenutki zapisovali v spomin za nekje, nekoč. Občutek enkratnosti. Najini koraki so odmevali na makadamski cesti, njihov zvok se je izgubljal, za nama je ostajala … zgolj tišina.
Slinar

Ni komentarjev:

Objavite komentar