nedelja, 13. maj 2018

Krožna pot

Starodavno mesto na sotočju dveh rek enakega imena je čudovito izhodišče. Za pohajanje prav posebne vrste, ki na krožnem potovanju ponudi čas. Za iskanje skritih ciljev, postanke ob belih cerkvah na razglednih parobkih, pogovore, takšne in drugačne. Ki marsikaj povedo, razjasnijo, ponudijo odgovore, postavljajo nova vprašanja. Na poseben način povežejo. 
Izhodišče
Korake, ki stopajo po poti, med cvetočimi travniki, ob še praznih kozolcih, pod modrim nebom. In izginejo v gozd, kjer skalni prehodi odpirajo vrata v povsem nov, čarobni, pravljični svet. In malo pod vrhom povabijo na razgled v dolino, po kateri teče Selška Sora. Križna Gora, senca zvonika, barve raztresene po zeleni preprogi. 
Križna Gora
Pogledi vse naokrog. Prijazen nasmeh. Nadaljevanje poti, srečanja, visoka pot je priljubljen cilj. Vzpon do druge cerkve na današnji poti. Planica. Verniki dvigajo svoje priprošnje na oltar upanja. Nekatere bodo uslišane, druge ne. Vsi bodo na koncu srečni, prepričani v svoj prav. 
Cvetoči travnik
Spust po cvetoči strmini, ki skriva presenečenja, stopinje skozi vas, mimo spomenika, znova v gozd. Sedaj je dihanje bolj mirno, misli so jasne, besede prihajajo same od sebe. Toliko je treba povedati, previdni odgovori na nema vprašanja. Crngrob. Starodavna cerkev z zanimivo legendo. 
Planica
Bo ta kaplja krvi zadnja, je konec že blizu? Oblaki na obzorju se gostijo, beli počasi sivijo. Približuje se dež, to je zanesljivo, koraki vedno bolj hitijo. Odmevajo v ritmu rim, še zadnji postanek, prve kaplje. Ko ne preostane drugega, kot vedriti pod ubornim zavetjem, premislek o tem kaj sedaj. 
Ozkolisti trpotec
Prekine ga avtomobil prijatelja, rešitev v sili, odpelje naju na suho, k njemu, na dom. Prijeten klepet, nato pa ob rahlem pršenju, izzveneli plohi, zaokroževanje te poti. Do končne škatlice, na primernem mestu, zadovoljnega nasmeha, na poti domov.
Crngrob

Ni komentarjev:

Objavite komentar