nedelja, 16. oktober 2016

Dežela na dlani

Galetovec. Z visoke stene so polja, travniki, hiše, naše življenje daleč spodaj kot na dlani. Če imaš seveda srečo. Da je danes ne bomo imeli, je bilo jasno že takrat, ko smo naredili prve korake skozi belo kopreno. Zgolj upali smo, da bomo lahko zrli v modro nebo, veliko žarečo zvezdo na njem. 
Belina
Vas je ostala daleč za nami, železniško progo smo zgolj slutili. Prvič smo bili na tej poti, iskali smo znamenja, lovili pravo smer, korake predhodnikov. Ko smo pogledali iz gozda prvič, je kazalo slabo. Le hrup s ceste v bližini je dal vedeti, da nismo še povsem ušli civilizaciji. 
Samota
Megla je bila gosta, da smo komaj videli konico svojega nosa. Koča, mimo katere smo stopali, je bila zgolj privid. Vsa razdrapana je čakala. Na novo zimo, svoj konec, kdo bi vedel. Vendar upanje ostane. In iz teme stopiš prej ali slej na sončno luč. Okoli nas je bilo bolj svetlo, obrisi so dobivali jasne podobe, jesensko listje na drevju je začelo žareti. 
Sončna planina
Na zadnji planini kopren ni bilo več. Ostale so pod nami, morje beline, končno smo lahko zadihali. Ko smo mimo planšarije, ki se je poslovila od enega leta in čakajoč na zimo že razmišljala o naslednjem, stopali proti vrhu. Še zadnja uravnava, travnik tik pod vrhom. Legli smo na toplo travo, uživali v pogledu na belino, sonce nas je božalo. 
Zadnji travnik
Sploh nismo razmišljali kam in kako, bili smo ujeti v trenutku. Dokler nas ni prešinilo, da bo treba še nekaj korakov naprej. Do pravega vrha, kjer bi morala pod nami ležati dežela. Pa je ni bilo. Pogoltnilo jo je morje, prekrilo vse do pod najvišjih vrhov. Še te si je počasi jemala zase, dvigovali smo glavo, da ostanemo zunaj. 
Vrh
Kratko zaletišče za nore misli. Mi nismo bili takšnih. Ko so izginili zadnji ostanki kopnega, smo se obrnili, na križišču zavili prav tja, od koder smo prišli. Spuščali smo se preko planine, ki je čudežno ostala obsijana s soncem, nato pa zajeli zrak in se znova potopili. V neskončno globino samih sebe.
Morje

Ni komentarjev:

Objavite komentar