ponedeljek, 30. december 2013

Romanje

Saj ne rečem. Dan ni bil ne vem kaj. Oblaki so kot dobro zatesnjena pokrovka ležali nad dolino, skrivali vrhove in obetali posamezne snežinke. Pa nič zato. Je bilo lepo. Ko so se sanje uresničile. 
Pozno jutro
Vsi štirje smo stopili v korak, moja družina. Štiri smuči so drsele po snegu romarske poti, nas dvigovale, bližale nebesom. Prečili smo potoke, se čudili zapuščeni hiši, čakali kapelice. Jih kar ni hotelo biti. Hitrost nas je ločila, z Ajdo sva prva prišla do križa, prve kapele, križevega pota. Ga tudi midva potiva, je bila njena ugotovitev. Pa ni bilo tako hudo. 
Na poti
Mimo so hodili številni, danes je bilo tu pravo romanje. Hiteli so naprej, niso si vzeli časa. Midva sva postala. Večkrat. Je bilo treba pomoliti. Ne k bogovom, tem ali drugim. K sebi. Težka debela bela odeja je ležala na kapelicah, smrekah, na vsem. 
Prazni obet
Mir pred planino sedaj s svojim drdranjem moti žičnica. Ni več tiste samote, ki je nekoč vladala pod gorami. Sva se delala, da je ni, izginila naprej v gozd, se vzpenjala proti vrhu. Sem in tja naju je dvigala pot, smučišču se ni bilo možno povsem izogniti. 
Drugačnost
Hitro sva ga prečila in se zagnala v zadnji breg. Tam do vrha, meglenega križa. Postala sva pri njem za trenutek, toliko, da sva zajela sapo in pripravila smuči. Nato pa tipala proti cerkvi, ki odprtih vrat nudi zavetišče. 
Sneženi most
Sva stopila v notranjost, do jaslic, oltarja. Se ozrla v strop in proti koru. Jezila na telefon, ki ni hotel priklicati preostanka naše odprave. In se nato kar sama odpeljala navzdol. Je bila tista čokolada v avtu in domu tako zelo mamljiva, da nisva mogla čakati. 
Križ
Pa sva se še prej, ravno nekje na pol poti, morala pogovoriti z oblastjo. Je stražila prehod navzdol in nama oholo zabrusila, naj greva kar od koder sva prišla. Oblast, kaj se more. Dolg dan je bil, nešteto vprašanj, pritožb. Zato nisva zamerila. 
Zavetišče
Sedla sva v kovinsko pločevinko in z njo zašpilila današnjo klobaso. Drugače ni šlo. Pa nič zato. Saj prideva znova. Kmalu. Na romanje. 

(Žabnica – Višarje)

Ni komentarjev:

Objavite komentar