ponedeljek, 1. april 2013

Španov vrh

Zadnje dni je bila prava moča. Kot da se zima ne zna posloviti, pomlad pa krepko zamuja. Prva je trosila sneg, ki ga je druga hitela topiti. Toda noč ima svojo moč in danes je zima znova zamahnila s svojim repom. Mogoče zadnjič, mogoče ne. Bomo videli. 
Megla je objela smreke
Ko sva zamežikala skozi okno svojega doma, sva zunaj opazila sveži sneg. Mehak puhec je vabil na pobočja, kjer so pozimi vriskali smučarji. Sedaj pa samevajo in čakajo, da jih bo pokrila povsem druga belina. Za travnike in rebra visoko nad potoki zanimivih imen tako značilna. 
Prehod
Zarezala sva sled v svežino, se vzpenjala po nedotaknjenem pobočju. Zgodnja družina je odhitela mimo in nama olajšala vzpon. Megle so objemale smreke, krasile sveže obložene veje. Potok se je bodel s snegom, zmrzal ga ni več dosegla. Vprašanja o dolžini in ulomkih so deževala. Skušal sem odgovoriti, domneval, računal, si izmislil in tudi sam verjel. 
Sledi
Ni dolgo, kar sem kolovratil tu doli. Toda bila je noč, očala so razbita, pohojena, izgubljena ostala nekje pod Črnim vrhom. Kdo bi potem vedel. Se česa spomnil. Uravnava pri srednji postaji in znova vzpon. Levo in desno, sem in tja. Enakomerno, kot da utrujenosti ni. Palica je šla globoko v sneg, navdušenje se je stopnjevalo. 
Obložene
Zgolj še zadnje pobočje in že sva pozdravila znance v betonski luknji pod kolesom sedežnice. Pred pripravami sem zavil še za kočo, do najvišje točke je bilo zgolj nekaj korakov. Razmislek o zastavi. Pozdravlja današnji praznik ali je zgolj ostala od enega izmed prejšnjih? Nisva se predolgo spraševala. 
Zastava pod vrhom
Previden spust v megleno belino, plavala sva na pršiču, za nama so ostajale neke minljive vijuge. Srečanja. Nekatera tiha in zadihana. Druga s prisrčno željo. Naj bo srečno. Nekaj odrivov in že sva lovila spodnja pobočja, smučala naravnost navzdol. 
Zadnji zavoji
Dokler nisem pred zadnjimi nekaj zavoji zaslišal tisti, ne ravno navdušeni. A je že konec? Ustavila sva se nad cesto, pri spodnji postaji. Zgodba se je res zaključila. A zgolj ena. Nove še pridejo, zaprmej. 

(Planina pod Golico – Španov vrh)

Ni komentarjev:

Objavite komentar