sobota, 20. april 2013

Opomin

Nekoč pred davnimi leti, je za sedmimi vodami in sedmimi gorami vladal mir. Po dolini je tekla smaragdna reka, nad njo so se dvigale prijazne gore, ob njej živeli dobri ljudje. In morebiti bi tako ostalo še dolgo, če se ne bi carji odločili iti vojno. 
Smaragdna
Na svojih kartah so premikali črte in lahkotno odločali o usodah ljudi, pošiljali tisoče in tisoče figur na nevidni šahovnici v smrt. Reka je bila rdeča, kot žila je utripala skozi dolino, polna bolečine in strahu. Dolga leta. 
Rdeče
So minila od takrat. Čas je bil, da stopimo po sledeh svojih pradedov, začutimo njihove bojazni, bolečino. V opomin. Kraški kamen, visoko nad kamnitim lokom, še višje smaragdno lepoto, nas je dvigal proti nebu. Rjaveči ostanki smrti na parobku so bili prvi, ki so nas pozdravili. 
Kamen
Prepletena bodeča žica, kaverne, strelna mesta. Grdo so takrat gledali branilci nekoristnega sveta na drugo stran. Žvižgale so granate preko reke, leteli šrapneli, trgali kar je bilo človeškega. Greben je preluknjan kot kvaliteten ementalec. Na vsakih nekaj metrov vodi skozi njega pot na drugo stran. 
Pot
Iz strmih pobočij nad reko je bruhal ogenj. Divji zmaj človeške norosti je ušel z vajeti, opletal s svojim repom in brisal meje. Bobnenje je izzvenelo, leta so zacelila rane, strah je izginil. Šli smo skozi eno izmed kavern, mimo zajetja vode in znova na svetlobi prišli do koče. 
Žica
Prijazno sprejeti smo k ustnicam prislonili topel čaj. Pogledali na karto, nato pa stopili po robu proti vrhu. Raziskovali ostaline norije. In šli še naprej. Pri svetem Valentinu je bilo slišati govorice. Različne, že zdavnaj ne več sovražne. 
Kaverne
Pregovorno glasni klepet sosedov je zamrl za nami, skozi gozd, med razgledi, smo se spuščali nazaj v dolino. Kamniti napis je jezil. Tudi danes. Veljake. Oznanja namreč začetek nekega novega časa. Vstaja! 
Valentin
Korakali smo nižje, štrikali po pobočju, odpirali so se razgledi. Gorici sta pod nami nekoč delili, sedaj naj bi združevali. Tako je prav, nič drugače ne sme biti. Vsi smo eno. Človek. 

Srečanje

(Solkan – severna pot – Sabotin – južna pot - Solkan)

Ni komentarjev:

Objavite komentar