ponedeljek, 24. december 2012

Slapova in slatina

So mesta, na katera se vračaš. Ne sprašuješ se zakaj, ne razmišljaš, kaj te vleče. Enostavno greš. In si tam, vesel, da znova vidiš že tolikokrat videno. Ki je vedno drugačno, nekaj posebnega. Zgolj samo tvoje. Zapisano v spomin.
Ankova domačija
Delček tega odneseš s seboj. Ni treba, da je dolga pot. Zgolj nekaj korakov, komaj, da se zadihaš. Je že dovolj. Nežno odstreš grmovje, ki bo spomladi pognalo mlade lističe in kot gosta zavesa zakrilo pogled. Stopiš mimo. Postojiš. Vdihavaš. Zvok. Padanje. Pršenje. 
Zgornji slap
Potok se nižje še prevali preko skal, skače čez kamenje, hiti v dolino. Na celi poti ga je veselje pogledati. Toda tu. Je edino mesto, kjer poleti. Kjer nevidna sila nekaj sekund vsako posamezno kapljico prepričuje o zakonih težnosti. Dokler se ne združi s sestrami v zelenem tolmunu. Še enkrat smo vdihnili zrak, nabit z energijo.
Sonce
Nato pa na razgledišču ob strmi poti, ki vodi bog si ga vedi kam, znova obstali odprtih ust. Venec gora na drugi strani doline vedno preseneti. Najraje bi vriskal. Še raje korakal tam gori. Kot že tolikokrat. Juhej. Med spustom pogovor. O nepomembnih stvareh, ki se zdijo tako nujne. O nas, vas, njih. O vsem. Do križišča. Tam se ni bilo treba odločati. 
Slatina
Noge so kar same zavile prav. Usta nam je znova zaprla voda. Dobra. Odlična. Osvežilna. Nekaj smo jo shranili tudi za kasneje. Ko nam bo njen okus v ustih budil misel. Le kaj pomenijo cevi poleg nje, smo se čudili. Jo hoče kdo ukrotiti, imeti zgolj zase? Nikogar ni bilo, ki bi nam odgovoril na vprašanje.
Ogledalce, ogledalce, daj mi povej ...
Torej ga bo dala zgolj prihodnost. Nov obisk. Čez dni. Tedne. Mesece. Prej ali slej, tako kot že tolikokrat. Čakal nas je še spust mimo kapelice, ki jo vztrajno grizlja zob časa. In čez travnike, v tem času samotne in zapuščene. Vse do zimske zabave. Ki je bila zgolj izgovor. Za nov obisk. Za novo pot. Za lep spomin.
Mladost pod starodavnimi grunti

(Planšarsko jezero – Ankova slapova – Slatina)

Ni komentarjev:

Objavite komentar