sobota, 17. marec 2012

Le vrh je bil star

Kot da noči ne bi bilo. Komaj je dobro ugasnil dan, že je novo jutro klicalo k dogodivščini. Ni bilo treba prositi dvakrat. Pomežiknila sva, zazehala in se zahihitala. Prav dobro se nama je zdelo. 
Jutro
Čaj in na kruh namazana pašteta. Mežikanje v sonce, ki je pozdravljalo skozi okno. Metanje stvari v nahrbtnik. Smuči, morebiti zadnjič letos na nogah. Res se zima poslavlja, toplota dne topi snežne kristale. Ponoči zmrznejo in čakajo, da jih novi dan pospremi v razigranem potočku po travniku navzdol. 
Kje pa je sneg?
Nobenega iskanja, bela sled je bila zgolj ena. Vse skupaj se nama je zdelo kot ponavljanje že doživetega, deja vu, ob letu osorej. Le izkušenj je bilo več, mladostna glava je razmišljala trezno, rahli zdrsi na trdi podlagi niso bili več razlog za ihtavo razočaranje. Prej trmasto nadaljevanje. Pomoč je bila sprejeta dobrohotno. 
Visoko nad dolino
Veselila me je vztrajnost. Ki se je posebej pokazala, ko sva že res visoko nad dolino vrgla pogled tja čez. Visoki griči z osamljenimi grunti so zastirali. Nenapovedana tekma za nedoločeno lovoriko mi je zvišala utrip, loveč sapo sem ji komaj sledil. A zgolj do ravnine pod vrhom. 
Sonce
Zmaga je bila jasna, volje za dokazovanje nič več. Pohvalo je sprejela kot nekaj povsem samoumevnega, odvrgla smuči in se pustila preprositi za še nekaj korakov. Do starca. Kjer je prijetno posedeti. A le za hip. Toliko, da začutiš njegovo dušo. In mu pomahaš v slovo. Se vidimo. Kmalu. 
Stari vrh
Kot bi bežala pred dano obljubo, sva lovila zavoje po vedno bolj strmem pobočju. Navzdol. Kot bi bil na najboljšem smučišču. Sonce je obliznilo prisojna pobočja in razmehčalo gornjo plast. Nižje doli, v osojah, je bilo trdo. A težav ni bilo, kje bo najbolje, sva tako ugotovila že ob vzponu. 
Navzdol
Tudi smuči ni bilo treba sneti niti enkrat. Tokrat zadnjič. Saj dnevi prinašajo vedno več toplote, le še vprašanje časa je, kdaj se bo stopila zadnja bela flika. In bo edina hladna strmina pred nami zgolj tista od okusnega…sladoleda.  
Zavoj
.
(Spodnja postaja sedežnice – Stari vrh)

Ni komentarjev:

Objavite komentar